Uutiset

Nollatoleranssi eduskunnan häirinnälle - mielenosoittajien tempaus kiivetä edustakuntatalon pylväisiin oli tarkasti suunniteltu, turvallisuushenkilöstö ei saanut minkäänlaista yhteydenottoa

Puhemies Risikko pitäisi surullisena, jos eduskuntatalon ympärille pitäisi rakentaa aita
Puhemies Paula Risikko (kok) pitäisi erittäin surullisena tilannetta, jos eduskuntatalon ympärille pitäisi rakentaa aita. Vasemmalla eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola. Kuvaaja: Anita Simola
Puhemies Paula Risikko (kok) pitäisi erittäin surullisena tilannetta, jos eduskuntatalon ympärille pitäisi rakentaa aita. Vasemmalla eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola. Kuvaaja: Anita Simola

Eduskuntaa kuohuttaa keskiviikkoinen episodi, jossa ilmastomuutosta vastustava mielenosoitus huipentui siihen, että osa kiipesi eduskuntatalon pylväitä pitkin ylös.

Useat kansanedustajat ikuistivat tapahtuman kännykkäkameroihinsa. Kun mielenilmaisu hiipui, niin poliisi kertoi ottaneensa kiinni kahdeksan pylväisiin kiivennyttä. Eduskunnan turvallisuushenkilöstö ei ollut saanut mitään tietoa tai yhteydenottoa koko tapahtumasta. Mielenilmaisun piti alkaa pienimuotoisena rautatientorilta, mutta se valui eduskuntatalon portaille ja päätyi kiipeilysessioon.

Raja ylittyi

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) painottaa, että eduskunnalla on nollatoleranssi häirinnälle.

– Keskiviikon tapahtumissa tämä raja ylittyi, kun eduskunnan pylväisiin kiivettiin.

 Eduskunta aikookin tehostaa omia turvatoimiaan sekä eduskuntakiinteistöissä että eduskunnan ympäristössä. Eduskunta on myös pyytänyt poliisilta lisää virka-apua eduskuntatyön turvallisuuden varmistamiseksi.

 – Tapahtumat eivät olleet mikään viaton mielenilmaus, vaan siinä käytettiin hyväksi eduskuntataloa tavalla, joka ei ole hyväksyttävää. Eduskunnalla on oltava aina työrauha, puhemies jatkoi.

Tiukka seula

Eduskunnan turvallisuusosaston saamien tietojen mukaan tapahtuman johdossa oli ammattimaisesti toiminut kansainvälinen joukko, joka oli harjoitellut kiipeämistä pylväisiin ennakkoon. Kaikki tapahtui varsin nopeasti.

Poliisillekaan ei ollut tehty mitään ilmoitusta mielenilmaisusta eduskunnan edessä. Poliisi tutkiikin asiaa rikoksena.

 Eduskunnan turvallisuustyöryhmän johtaja, kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) kertoo, että eduskunnan turvallisuuden kehittämistä jatketaan.

Jo aiemmin on päätetty parantaa eduskunnan turvallisuutta esimerkiksi sisäänkäynneissä. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola toteaa, että kesän aikana uudistukset jatkuvat niin, että syksystä lähtien taloon ei pääse mistään ovesta ilman turvatarkastusta.

Banderollit vain puoleen väliin

Mielenilmaisu herätti kysymyksen siitä, että pitäisikö mielenosoitukset kieltää eduskuntatalon portailla kokonaan.

Toistaiseksi ei ole aikomusta luopua sellaisesta käytännöstä, etteikö eduskuntatalolla voitaisi järjestää rauhanomaisia mielenosoituksia ja kokoontumisia. Kyse on myös pitkästä traditiosta.

Risikkokin korosti, että Suomessa on kokoontumisvapaus ja vapaus ilmaista mielipiteensä.

– Tavasta luopuminen olisi ikävä asia. Sellaiseenkin on voitava mennä, jos näyttää, että tapahtumat kehittyvät huonoon suuntaan, mutta mitään ehdotuksia ei ole tehty, Savola sanoi.

Yleensä mielenosoitukset sujuvat portailla rauhallisesti. Savola kertoo, että banderolleja ja äänentoistolaitteita ei saa tuoda portaiden puolivälin kohdalta ylöspäin. Yleensä tätä ohjetta on noudatettu.

Risikko korostaa, että Suomessa on kokoontumisoikeus ja oikeus mielipiteen ilmaisuun.

Aita olisi surullista

Turvallisuustyöryhmä ei ole vielä päättänyt, pitäisikö talon julkisivun pylväitä varjella jollakin uudella menetelmällä.

Risikko jatkoi, että hän pitäisi avoimessa demokraattisessa yhteiskunnassa varsin surullisena tilannetta, jos talon ympärille pitäisi rakentaa aita.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti