Uutiset

Nord Stream HS:n jutun väitteistä: Kaasuputkessa ei ole huoltotorneja, kuntoa valvoo "älykäs possu"

Kaasuputkiyhtiö Nord Stream kiistää, että rakenteilla oleviin Nord Stream 2 -putkilinjoihin olisi tulossa huoltotorni tai erillinen huoltolautta.

Yhtiö on maanantaina ottanut kantaa Helsingin Sanomissa lauantaina julkaistuun juttuun.

Viestikoekeskuksesta kertovan jutun mukaan Suomen sotilastiedustelu on arvioinut, että 1200 kilometriä pitkään kaasuputkeen ja sen huoltotorneihin liittyy sotilaallisia näkökohtia: putkeen on teknisesti mahdollista asentaa erilaisia tiedustelujärjestelmiä. Lehden väitteiden mukaan huoltotornit mahdollistaisivat jatkuvan tiedustelun.

Yhtiön mukaan huoltotorneja ei ole myöskään käytössä olevassa Nord Stream -putkessa.

-Huoltolauttojen rakentamista harkittiin Nord Stream 1:n aikana. Silloin kyse oli huoltolautan rakentamisesta Ruotsin talousvyöhykkeelle. Huoltolautan rakentaminen jätettiin kuitenkin pois suunnitelmista, koska putkilinjan tarkistamiselle löytyi muita teknologisia ratkaisuja, Nord Stream 2 -hankkeen viestinnästä vastaava Minna Sundelin sanoo Lännen Medialle.

Yhtiön mukaan Nord Stream 2-putkilinjoihin ei asenneta mitään teknisiä laitteita itse teräsputkien ja niiden päälle lisättävän betonipinnoituksen lisäksi.

Jos putkiin asennettaisiin jotakin muuta laitteistoa, kuin mitä lupahakemuksissa on kuvattu, putkilinjan operaattori eli Nord Stream 2 AG menettäisi käyttölupansa, todetaan yhtiön maanantaina antamassa tiedotteessa.

Keskustelua käyty Puolustusvoimien kanssa

Sundelinin mukaan yhtiö on käynyt keskusteluita eri viranomaisten, kuten Puolustusvoimien kanssa, kun hankkeen luvitus- ja ympäristövaikutusten arviointia on tehty.

-Puolustusvoimien edustajat ovat olleet mukana joissakin teknisissä kokouksissa, joissa on keskusteltu putkilinjan rakentamisen mahdollisista vaikutuksista Puolustusvoimien hallitsemiin alueisiin ja se on aivan normaali käytäntö. Olemme antaneet heille tietoa muun muassa hankkeen suunnittelun tilanteesta.

Sundelin ei lähde arvioimaan sitä, mistä huoli kaasuputkeen asennetuista vakoiluvälineistä on peräisin.

-En osaa sanoa, sitä pitää kysyä niiltä, jotka sitä huolehtivat.

Putkien kaasumääriä valvotaan

Meren alla kulkevien putkien valvonta tapahtuu Sveitsistä käsin, jossa putkien toimintaa valvotaan etänä satelliittien kautta. Valvontakeskuksessa valvotaan Sundelin mukaan sitä, että putkessa virtaa se määrä kaasua, josta myyjä ja ostaja ovat sopineet.

-Jos tässä tapahtuu poikkeuksia, operaattorit kiinnittävät siihen huomion. Teemme säännöllisiä huoltotoimia, joista ilmoitetaan etukäteen viranomaisille. Lisäksi putkien kuntoa valvotaan niin sanottujen älykkäiden possujen avulla. Ne ovat tarkistuslaitteita, jotka liikkuvat putkien sisällä ja tarkkailevat putken kuntoa, Sundelin kertoo.

Saksasta Venäjälle kulkeva Nord Stream 2-kaasuputkihanke on poliittisesti kiistanalainen hanke koko EU:n tasolla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic