Uutiset

Nordea: Emme ole olleet kyllin vahvoja talousrikollisuuden torjunnassa

Nordea pyytää anteeksi sitä, ettei talousrikollisuutta ole voi torjua riittävän tehokkaasti. Pankki perää tiiviimpää yhteistyötä muiden pankkien ja viranomaisten kesken, jotta kansainvälisiä pankkimaailman haasteita voitaisiin ratkoa tehokkaammin.
Nordea on joutunut jälleen rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Kuvaaja: MAURITZ ANTIN
Nordea on joutunut jälleen rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Kuvaaja: MAURITZ ANTIN

Nordea sanoo olevansa pahoillaan siitä, etteivät pankin järjestelmät ole olleet kyllin vahvoja torjumaan rahanpesuun liittyvää rikollisuutta.

Nordea kommentoi asiaa sähköpostilla maanantai-iltana

– Tiedämme, että järjestelmämme eivät ole aiemmin välttämättä olleet kyllin vahvoja tämän tyyppisen talousrikollisuuden torjuntaa ajatellen, ja olemme vilpittömästi pahoillamme siitä, Nordean antamassa sähköpostissa todetaan.

Pankki kertoo käyneensä läpi Ylen ja tanskalaisen Berlingske Tidende -lehden julkaisemat jutut. Pankin mukaan maanantaina julkisuuteen tulleet tiedot liittyvät ”monimutkaisiin asiakokonaisuuksiin”, joita pankki on jo aiemmin kommentoinut julkisuuteen.

– Olemme käyneet läpi lukuisia asiakassuhteita ja tilitapahtumia ja raportoineet niistä viranomaisille, jos olemme havainneet epäilyttävää toimintaa. Nordea on sitoutunut jatkamaan yhteistyötä viranomaisten kanssa osana talousrikollisuuden torjuntaa.

Ylen Mot-ohjelma: Nordean tilille päätynyt miljoonia epäilyttävistä lähteistä

Ylen Mot-ohjelma kertoi tänään maanantaina, että Nordean tilille on päätynyt satoja miljoonia euroja epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa.

Medialle vuodettujen asiakirjojen mukaan rahaliikenteessä on ollut merkkejä rahanpesuun viittaavista tekijöistä.

Yle kertoo, että uusimmat tiedot paljastavat salatun pöytälaatikkoyhtiöiden verkoston, jonka läpi on virrannut miljardeja euroja. Ylen mukaan osaan tilisiirroista voi liittyä rikoksella hankitun omaisuuden peittämistä eli rahanpesua.

Nordea: vahvistamme sisäistä valvontaa

Nordea kertoo tehneensä viime vuosina merkittäviä investointeja riskienhallintaan ja complicance-toimintoihin.

Complicance-toiminta tarkoittaa sitä, miten pankin sisällä valvotaan erilaisten säännösten ja viranomaismääräysten noudattamista.

– Tällä hetkellä yli 1 500 nordealaista työskentelee yksinomaan rahanpesun ja muun talousrikollisuuden estämisen parissa. Lisäksi kaikki Nordean työntekijät osallistuvat säännöllisesti koulutukseen, jossa käsitellään epäilyttävien tapahtumien havaitsemista ja niistä raportointia, pankista kerrotaan.

Nordea perää myös tiiviimpää yhteistyötä kansainvälisten haasteiden ratkomiseksi.

– Olemme sitä mieltä, että yhteistyötä pankkien välillä sekä pankkien ja viranomaisten kesken on tiivistettävä entisestään, jotta voimme torjua näitä monimutkaisia kansainvälisiä haasteita tehokkaasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti