Uutiset

Nordea varoitti tulevista henkilöstövähennyksistä – Työntekijöiden irtisanomisia osattiin odottaa jo, kun johto meni alkusyksystä uusiksi

Konsernin kolmannen neljänneksen liiketappio oli 421 miljoonaa euroa.
Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela.

Pohjoismaiden suurin pankki Nordea on laatinut uuden liiketoimintasuunnitelman ja yhtiön pörssitiedotteessa kerrotaan, että odotettavissa on henkilöstövähennykisä ja niihin liittyviä eropaketteja.

Nordean hallituksessa työntekijöitä edustava Kari Ahola ennakoi työntekijöillekin uusia yt-neuvotteluita uutistoimisto Bloombergille jo syyskuussa, kun Nordean ylin johto pantiin nopeasti uusiksi.

Alkusyksystä Frank Vang-Jensen korvasi Casper von Koskullin konsernijohtajana. Pian hänen nimityksensä jälkeen saivat Nordeasta lähdön varakonsernijohtaja Torsten Hagen ja henkilöstöjohtaja Karen Tobiasen.

Nordea ilmoitti lokakuussa 2017 työntekijöiden vähentämisestä neljän seuraavan vuoden aikana. Silloin ilmoitettu 6000 työntekijän vähentäminen toiminnan tehostamiseksi on edelleen menossa. Tähän mennessä henkilöstö on vähentynyt vajaalla 2 400 työntekijällä. Entinen konsernijohtaja Casper von Koskull palkkasi itse asiassa lisää työntekijöitä Compiliance-toimintoihin.

Nordean sijoittajat eivät ole olleet tyytyväisiä tehostamisohjelmaan, koska kulut eivät ole vähentyneet ja tuloja ei ole tullut lisää.

 

Oman pääoman tuottotavoite yli 10 prosenttia

Nyt tehty Liiketoimintasuunnitelma sisältää uudet taloudelliset tavoitteet, kunkin liiketoiminta-alueen päivitetyn liiketoimintasuunnitelman ja lisäpanostukset konsernin yhteiseen IT-alustaan.

Nordean taloudelliset tavoitteet vuodelle 2022 ovat, että oman pääoman tuotto on yli 10 prosenttia ja kulu/tuottosuhde 50 prosenttia.

Nordea julkisti torstaina konsernin tuloksen kolmannelta neljännekseltä. Liiketappio oli 421 miljoonaa euroa, ja siihen sisältyy 1,3 miljardia euroa kertaluonteisia eriä. Eriä ovat 735 miljoonan euron arvonalentuminen tietotekniikkaan liittyvistä aineettomista eristä, 204 miljoonan euron uudelleenjärjestelyvaraus, 282 miljoonan euron lisävaraukset luottotappioiden varalta ja Baltiassa toimivan Luminor-pankin osakkeiden myyntiin liittyvä 75 miljoonan euron kulu, joka liittyy Luminorin myynnin päätökseen viemiseen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic