Uutiset

Nordean liikevoitosta suli kolmannes - kurssi lähti rivakkaan laskuun

Nordea osingonjaon periaatteet voivat muuttua tulevaisuudessa.
Nordean konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan Nordean tulokset eivät ole tyydyttävällä tasolla. Pankki kertoi myös läpikäyvänsä osingonjakoa koskevat periaatteensa. Analyytikon mukaan tämä näkyi heti kurssilaskuna. Kuva: Mauri Ratilainen
Nordean konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan Nordean tulokset eivät ole tyydyttävällä tasolla. Pankki kertoi myös läpikäyvänsä osingonjakoa koskevat periaatteensa. Analyytikon mukaan tämä näkyi heti kurssilaskuna. Kuva: Mauri Ratilainen

Finanssikonserni Nordea kertoi huhti-kesäkuun liikevoittonsa pienentyneen kolmanneksella viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Liikevoittoa kertyi 900 miljoonaa euroa, kun viime vuonna konsernin liikevoitto oli 1 365 miljoonaa euroa.

Liikevoiton laskusta huolimatta OP:n pääanalyytikko pitää tulosta odotettuna.

– Tulos toki heikentyi, mutta joka tapauksessa se oli aika lähellä analyytikoiden odotuksia. Volyymikehitys on ollut positiivista jo jonkin aikaa ja varanhoidossa nettomerkinnät ovat positiivisia, Antti Saari sanoo.

Pian tulosjulkaisun jälkeen Nordean osake lähti laskuun. Saaren mukaan kurssilasku ei johdu niinkään heikentyneestä tuloksesta, vaan pankin ilmoituksesta uudistaa taloudellisia tavoitteita, joiden mukana on myös osinkopolitiikka.

– Hyvä osinko on ollut Nordeassa kantava teema. Jos katsoo tämän päivän kurssireaktioita, uskon että se johtuu nimenomaan mahdollisesta osingonjakotavoitteiden uudelleenarvioinnista, ei niinkään tuloksesta, Saari sanoo.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull on kiistänyt, että pankki valmistelisi osakkeenomistajia osinkojen leikkaamiseen.

Konsernijohtajan mukaan osingonjakoa koskevat periaatteet esitellään vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistusten jälkeen.

– On selvää, että ilmoitus kasvatti spekulaatioita siitä, että osinkoa tultaisiin leikkaamaan, jolloin se olisi jatkossa heikompi kuin mihin on totuttu, Saari sanoo.

Parempi tulos vaatii asiakastyötä

Casper von Koskull totesi itse, ettei tulokset ole tyydyttävällä tasolla, vaan niiden parantamiseksi tarvitaan lisää toimenpiteitä. Nordea ei ole tarkentanut mitä nämä toimenpiteet ovat.

OP:n pääanalyytikko Antti Saari uskoo, että pankkikonsernin on keskityttävä asiakastyöhön ja asiakastyytyväisyyden parantamiseen.

– En usko, että kulusäästöjä tullaan tekemään massiivisilla kertatoimilla kuten yt-neuvotteluilla. Tuotot ovat laskeneet nyt niin paljon, että pankin on saatava ne nousuun ja silloin pitää panostaa asiakkaisiin ja asiakastyytyväisyyteen, joka vertailuissa ei ole kovin kaksinen ollut, hän sanoo.

Lainamarkkinoilla ratkaisevaa on myönnettyjen lainojen määrä

Nordean tuloksesta käy ilmi, että pankki on säilyttänyt asemansa lainamarkkinoilla, joissa kilpailu on raakaa.

– Nordean luvut olisivat vielä rumemmat, jos myönnettyjen luottojen määrää ei olisi kasvatettu, Saari sanoo.

Kilpailutilanne on kireä, koska lainojen korot ovat matalalla, ja paineet marginaalien pitämiseksi maltillisina, ovat kovat.

Lainastaan neuvottelevalle asiakkaalle tärkeintä on usein lainan hinta, eli pankin ottama marginaali. Lainan korko on tärkein väline, joilla pankit kalastelevat uusia asiakkaita.

– Volyymikasvu kompensoi heikompaa marginaalitasoa. Palkkiotuottoja on saatava enemmän ja varainhoito on yksi olennainen kivijalka tässä. Se tuntuu toimivan Nordealla kohtuullisen hyvin.

Uusi johtaja haussa

Nordea on kertonut, että konsernijohtaja von Koskull siirtyy eläkkeelle ja uuden johtajan etsiminen on käynnissä.

– Siirtymävaihe ei ole koskaan hyvä juttu. Uskon, että Nordea pyrkii löytämään uuden johtajan mahdollisimman pian, vaikka asian kanssa ei pidä hätiköidä liikaa. Tärkeää on löytää hyvä tekijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti