Uutiset

Nordean päästrategi: Tulospettymykset eivät enteile laajempaa pörssisukellusta – "Markkinatilanne näyttää kohtuullisen hyvältä"

Pörssisyöksyn uhkaa ei ole näköpiirissä, vaikka tuloskausi on tarjoillut kylmiä suihkuja ja monen yhtiön osakekurssi on kolissut reilusti alaspäin. Näin arvioi Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen.

-Kaiken kaikkiaan markkinatilanne näyttää vielä kohtuullisen hyvältä. Yksittäisten yhtiöiden isot pudotukset kertovat tietysti markkinoiden herkkyydestä. Ne ovat terveitä muistutuksia siitä, että kaikkeen liittyy riski eikä odotuksia pidä virittää liian ylös.

Helsingissä petti torstaina Nokia. New Yorkissa osumaa ottaa nyt Facebook, joka on kuulunut jenkkipörssien nousun moottoreihin yhdessä muiden suurimpien teknojättien kanssa.

-Takana on pitkä nousu, jonka aikana moni osake, kuten juuri Facebook, on kallistunut hurjaa kyytiä. Silloin odotuksetkin ovat kovat ja pettymykset ajavat isoihin liikkeisiin. Reaktiot ovat olleet aika reippaita, Suominen sanoo.

-Toki liikkeet ovat olleet reippaita toiseenkin suuntaan silloin, kun yhtiö on onnistunut ylittämään odotukset.

Suominen huomauttaa, että globaalisti kuluva heinäkuu on ollut osakemarkkinoilla hyvä kuukausi: indeksit ovat nousseet useita prosentteja.

Ei uhkaa koroista

Keskuspankkien korkopolitiikastakaan ei näillä näkymin ole osakesijoittajan peikoksi, vaikka myös Eurooppa on nauttinut viime vuodet hyvästä kasvusta.

-Kyllä se korkojen nousu on hirvittävän hidasta. Koronnousua odottaneet ovat joutuneet pettymään kerta toisensa jälkeen. Talouden pitäisi selkeästi vahvistua vielä enemmän, ennen kuin korot alkaisivat tappaa osakemarkkinoiden nousua, Suominen sanoo.

EKP on ilmoittanut pitävänsä korot ennallaan vähintään ensi kesään saakka. Ohjauskorko on nollassa ja talletuskorko –0,4 prosenttia.

Suominen arvioi, että korot pysyvät erittäin matalina vielä vuosikausia.

-Monet merkit viittaavat siihen, että saamme tottua pysyvästi selvästi aiempaa matalampaan korkotasoon.

-Japanissa on oltu nollakoroissa kohta kolmekymmentä vuotta, mutta sielläkin elämä on jatkunut ja talous toiminut, Suominen vertaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic