Uutiset

Norja antoi luvan kuparikaivokselle manner-Euroopan pohjoiskolkkaan – poronomistajat tyrmistyivät

Norjan hallitus antoi torstaina luvan kuparikaivoksen rakentamiselle lähelle manner-Euroopan pohjoisinta pistettä.

Päätös on isku paikallisille saamelaisille ja kalastajille, jotka ovat jo vuosia vastustaneet Kvalsundiin perustettavaa kaivosta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Arktisilla alueilla ilmastonmuutos ja teknologia ovat helpottamassa mineraalien ja energian kaivantaa sekä merenkulkua ja turismia. Toimet kuitenkin uhkaavat perinteistä elämäntapaa.

– Kaivosprojekti vahvistaa teollisuutta pohjoisessa. Sen vaikutukset ovat myönteiset paikalliselle yhteisölle, ja se tuo uusia työpaikkoja ja taitoja, teollisuusministeri Torbjoern Roe Isaksen sanoi Reutersin mukaan.

Kaivos voisi tuhota porojen kesälaitumia ja turskan kutualueita vuonossa.

– Olen järkyttynyt hallituksen päätöksestä. Olin toivonut, että hallitus olisi kuullut meidän kannan… He eivät ota meitä vakavasti. Aiomme ehdottomasti protestoida tätä päätöstä, poronomistaja Nils Mathis Sara kertoi Reutersille.

Saran mukaan poronomistajien ryhmä harkitsee, tekeekö se valituksen kaivoksen rakentamispäätöksestä.

Suurimmat kuparimalmivarat

Kaivosyhtiö Nussir ASA sanoo, että alueella on Norjan suurimmat kuparimalmivarat, 72 miljoonaa tonnia. Yhtiö aikoo investoida 115 miljoonaa dollaria kaivokseen ja häiritä paikallista elämänmenoa vähän.

Paikalliset viranomaiset antoivat kaivosprojektille hyväksyntänsä jo vuonna 2012.

Kvalsundin kunta sanoo, että kaivos voisi edistää kuntaa, joka käyttää 40 prosenttia tuloistaan vanhusten huoltoon. Kvalsundissa asuu 1 027 ihmistä. Monet nuoret muuttavat pois.

Saamelaiset muissa pohjoismaissa, Venäjällä, Kanadassa ja Alaskassa jakavat Norjan saamelaisten huolen. Heitä ja heidän elinalueitaan uhkaavat muun muassa ilmastonmuutos, kaivostoiminta, öljyturmat ja salametsästys.

Keskilämpötilat ovat nousseet arktisilla alueilla yli 2 celciusastetta esiteollisesta ajasta lähtien. Alue lämpenee kaksi kertaa niin nopeasti kuin maapallo keskimäärin.

Uusimmat

Fingerpori

comic