Uutiset

Norjalaisväite: Suomen sudet ovat peräisin Espanjasta ja Norjan sudet pariisilaisesta eläintarhasta

Maatalousjärjestö teetti Saksassa dna-analyysejä norjalaisista ja suomalaista susinäytteistä. Tutkimusmenetelmää tai vertailuaineistoa ei ole kerrottu. Norjassa velloo samantapaisia siirtoistutushuhuja kuin Suomessakin.
170419 Susi, suurpeto, hukka,

Joidenkin suomalaisten susien alkuperä viittaa Espanjaan. Norjan sudet eivät puolestaan ole tulleet omin avuin Suomesta ja Venäjältä, vaan ne on siirretty Ranskasta tai Latviasta.

Näin väittää Norjan Telemarkin alueellinen maatalousjärjestö, joka on teettänyt alueensa susista dna-analyysin. Sen tuloksia esiteltiin valtakunnallisen järjestön vuosikokouksessa Gardermoenissa.

Asiasta kertoo norjalainen televisiokanava TV2 verkkosivuillaan.

Ei tarkempaa tietoa suomalaisnäytteistä

Norjalaismedian mukaan tutkimusta varten otettiin verinäytteitä kahdeksasta Norjassa metsästetystä sudesta sekä ”joistakin” suomalaisista susista.

Näytteet tutkittiin yksityisessä laboratoriossa Saksassa.

Niin sanotun Slettåsin lauman susien alkuperä johtaa dna-analyysin mukaan pariisilaiseen eläintarhaan, ja jälkiä on myös latvialaisista susista. Suomalaisnäytteet puolestaan viittaavat norjalaisten mukaan Espanjaan.

Mistä suomalaissusien näytteet ovat peräisin, ei uutisesta selviä. Lännen Media ei ole toistaiseksi tavoittanut norjalaistutkimuksen tilanneita tahoja eikä analyysin tehneen saksalaislaboratorion edustajia kommentoimaan asiaa.

Spekulointi samatapaista kuin Suomessa

Tieteellisissä dna-tutkimuksissa on tultu siihen johtopäätökseen, että Norjan susikanta on peräisin Suomesta ja Venäjältä.

Sudet ovat tukijoiden mukaan vaeltaneet Norjaan itse, sillä susia ei ole siirretty maiden välillä. Norjan sisällä ei viranomaisten mukaan myöskään ole tehty siirtoistutuksia.

Erilaisia väitteitä siirroista ja susien alkuperästä kuitenkin esitetään Norjassa jatkuvasti samaan tapaan kuin Suomessa. Eniten asialla spekuloivat Norjassakin metsästäjäpiirit.

Virallisiin tutkimuksiin ei uskota

Maatalousjärjestön edustajien mukaan tuoreen analyysin jälkeen voidaan väistämättä kysyä, onko sudet siirretty Norjaan.

Tutkimuksen tilanneen paikallisjärjestön edustaja Regina Brajkovic kuitenkin sanoo, että kyseessä ovat alustavat tulokset. Saksalaislaboratorio tutkii asiaa vielä lisää.

Eroja aiempiin tutkimuksiin selittää Brajkovicin mukaan se, että saksalaisten käytössä oli ”hieman erilainen” vertailutietokanta kuin suomalaisilla, norjalaisilla ja ruotsalaisilla tutkijoilla.

Hän ei kuitenkaan usko susien vaeltaneen Norjaan itse.

– Saamamme vastaukset viittaavat siihen, että Suomesta ja Venäjältä tapahtuvasta susien maahanmuutosta ei välttämättä olla yhtä mieltä, Brajkovic kommentoi TV2:lle.

Tietoja menetelmästä ei ole kerrottu

Tietoja vertailuaineistosta ja sen kattavuudesta ei ole annettu julkisuuteen. Lännen Media pyysi tietoja suoraan Saksasta, mutta ainakin toistaiseksi tuloksetta.

Norjan luonnontutkimusinstituutin (NINA) vanhempi tutkija Øystein Flagstad toteaa norjalaismedialle, että tuoreimpia väitteitä on mahdoton kommentoida tutustumatta käytettyyn menetelmään ja vertailuaineistoon.

Norjassa on juuri alkamassa laaja, tieteellinen tutkimushanke niin sanotun Skandinavian susikannan alkuperästä. Tarkoituksena on selvittää myös susien ja koirien risteymien tilannetta Norjassa.

Hanke lähti liikkeelle Norjan parlamentin aloitteesta. Kokonaisuudesta vastaa tiede- ja teknologiayliopisto (NTNU), ja mukana on myös Kööpenhaminan yliopisto.

Uusimmat

Fingerpori

comic