Uutiset

Norjan maanvyöryalueelta löytyi sunnuntaiaamuna viides kuollut

Viisi ihmistä on edelleen kateissa. Kadonneiden etsinnät jatkuvat sunnuntaina Gjerdrumissa. Etsijäkoirat ovat auttaneet uhrien löytämisessä.
Etsijäkoirapartio löysi lauantaina maanvyöryalueelta toisen kuolleen. Kuva: Haakon Mosvold Larsen
Etsijäkoirapartio löysi lauantaina maanvyöryalueelta toisen kuolleen. Kuva: Haakon Mosvold Larsen

Etelä-Norjan Gjerdrumissa maanvyöryn suistamalta asuinalueelta löytyi sunnuntaiaamuna viides kuollut ihminen, vahvisti poliisi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Lauantaina viranomaiset löysivät kolme menehtynyttä perjantaina löydetyn kuolleen lisäksi. Viisi ihmistä on yhä kateissa.

Kuolleiden löytämisessä apuna ovat olleet etsijäkoirat. Tutkinnanjohtaja Roy Alkvist sanoi aiemmin lauantaina NRK:n mukaan etsintöjen keskittyvän nyt erityisesti koirien merkitsemiin kohtiin.

– Pääsimme etsimään muutamasta autosta, mutta niistä ei löytynyt mitään. Jatkamme etsintöjä niin pitkään kuin mahdollista, sanoi Alkvist.

Etsintöjä vaikeuttaa se, että maaperä voi edelleen olla liikkeessä. Etsijät ovat kuvailleet sortuneen maan olevan löysää kuin jugurtti.

Poliisi ei kertonut uhrien ikää tai sukupuolta.

Poliisi sanoi lauantaina iltapäivällä pitävänsä mahdollisena, että alueelta löytyy eloonjääneitä, vaikka selviytyminen on ajan kuluessa yhä vaikeampaa.

Maanvyöry Gjerdrumin kunnan asuinalueella tapahtui aikaisin keskiviikkona, joten uhrit ovat olleet sunnuntaiaamuna kateissa neljä vuorokautta.

Gjerdrum sijaitsee 30 kilometriä Oslosta pohjoiseen. Maanvyöry on yksi Norjan historian suurimmista. Alue on noin 300 metriä leveä ja 700 metriä pitkä.

Lista kadonneista

NRK julkaisi kadonneiden kymmenen henkilön nimet ja tiedot. Perjantaina Norjan poliisi oli julkaissut kadonneiden nimet.

Kadonneiden joukossa on muun muassa kolmen hengen perhe, jossa 40-vuotias isä, 31-vuotias raskaana oleva äiti ja kaksivuotias tytär katosivat heidän talonsa sorruttua.

Myös toisen perheen 50-vuotias äiti katosi luonnonmullistuksessa teini-ikäisen 13-vuotiaan tyttärensä kanssa.

54-vuotias äiti ja hänen luonaan kyläillyt 29-vuotias poika ovat niin ikään kadonneet.

69-vuotias nainen katosi, kun hänen talonsa sortui. Hänen miehensä ja tyttärensä ehtivät paeta ajoissa talosta ulos ja pelastuivat.

49-vuotias nainen ei asunut alueella, mutta hän oli ulkoilemassa koiransa kanssa. Onnettomuushetkellä hän puhui miehensä kanssa puhelimessa. Puhelu katkesi kesken lauseen.

Lisäksi kadonneiden joukossa on 31-vuotias IT-yrittäjä.

30 kotia katosi

Maanvyöryssä romahti kymmenen rakennusta, joissa on noin 30 asuntoa. Viimeisimmät neljä taloa romahtivat vielä myöhään keskiviikkoiltana.

Alueelta evakuoitiin keskiviikkona tuhat ihmistä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kirjoitti Twitterissä torstaina, että Suomi on valmis auttamaan Norjaa, jos maa pyytää apua.

– Olemme seuranneet ja seuraamme tiiviisti Norjan tilannetta ja olemme valmiita auttamaan, jos Norja apua pyytää. Olosuhteet paikalla ovat vaativat ja tekevät pelastustehtävästä vaikean, Ohisalo kirjoitti.

Ruotsi lähetti paikalle 14 hengen pelastuspartion.

Uusimmat

Fingerpori

comic