Uutiset

Norjassa havaittiin Suomeen ulottuva gps-paikannushäiriö – varoitusta ei nähdä tarpeelliseksi Suomessa

Tarkkaa häiriöaluetta ei toistaiseksi tiedetä, mutta ilmailuvaroituksen yhteydessä hahmoteltu alue ulottuu Suomen puolella Sevettijärvelle saakka.
Viimeksi gps-häirintää havaittiin Naton sotaharjoituksen aikaan marraskuussa. Nyt ilmenneen häiriön tahallisuudesta ei ole tietoa. Kuva: Gorm Kallestad

Suomen viranomainen ei katso tarpeelliseksi varoittaa satelliittipaikannuksen häiriöistä.

– ANS (Air Navigation Services) Finland on ilmoittanut, että meillä ei ole tietoja, jonka pohjalta Suomen olisi tarpeen antaa vastaavaa varoitusta, liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo.

Norjan Venäjän-vastaiselle rajalle annettiin torstaina varoitus satelliittipaikannuksen häiriöistä. Varoituksen yhteyteen hahmoteltu alue ulottuu myös Suomen puolelle.

Gps-signaalin häiriöitä koskeva notam-ilmailuvaroitus annettiin ensin alueella lentäneestä lentokoneesta, ja myöhemmin tilanteen varmistivat myös Norjan ilmailuviranomaiset.

Tarkkaa häiriöaluetta ei toistaiseksi tiedetä, mutta varoituksen yhteydessä hahmoteltu alue ulottuu notaminfo-verkkosivuston mukaan Suomen puolella ainakin Koillis-Lapin Sevettijärvelle saakka.

Paikannusjärjestelmän häiriöistä uutisoi ensimmäisenä norjalainen Barents Observer.

Poliisi lehdelle: Tilanne on hyvin huolestuttava

Paikannussignaalin häiriöt eivät norjalaisviranomaisten mukaan uhkaa matkustuslentojen turvallisuutta, sillä lentokoneiden käytössä on gps:n ohella muita suunnistusmenetelmiä.

Maanpinnan tasolla häiriöitä ei ole ainakaan toistaiseksi havaittu.

Barents Observerin haastattelemien pelastusviranomaisten mukaan esimerkiksi poliisin ja meripelastuksen hälytystehtävät voivat kuitenkin vaikeutua. Pahimmillaan esimerkiksi lumimyrskyyn tai -vyöryyn joutuneiden ihmisten paikantaminen kestää huomattavasti kauemmin kuin normaalisti.

– Tilanne on hyvin huolestuttava ja saattaa vaarantaa yleisen turvallisuuden, toteaa Finnmarkin poliisin päällikkö Ellen Katrine Hætta lehdelle.

Pohjois-Norjassa ja Lapissa gps-häiriöitä havaittiin edellisen kerran marraskuussa.

Tuolloin häiriöiden todettiin olleen tahallisia. Niin Suomi kuin Norjakin syyttivät häirinnästä Venäjää, joka on kiistänyt osuutensa asiaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic