Uutiset

Norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuosikymmeniin

EU-maissa norsunluun myynti kotimaassa on yhä sallittua. EU vastusti Genevessä kotimaankaupan rajoittamista.
Malesialaiset virkamiehet käsittelivät Afrikasta peräisin olevia, takavarikoituja elefanttien syksyhampaita ennen niiden tuhoamista. Kuva: FAZRY ISMAIL / epa
Malesialaiset virkamiehet käsittelivät Afrikasta peräisin olevia, takavarikoituja elefanttien syksyhampaita ennen niiden tuhoamista. Kuva: FAZRY ISMAIL / epa

Heinäkuussa Singaporen lentokentällä takavarikoitiin ennätyksellinen 8,8 tonnin laiton norsunluulähetys. Norsunluu oli peräisin noin 300 elefantin syöksyhampaista, ja sen arvoksi laskettiin lähes 13 miljoonaa dollaria.

Laiton norsunluukauppa rehottaa pahimmin vuosikymmeniin. Siksi 180 maata yrittää neuvotella Genevessä kauppaa säätelevää sopimusta. Sanotaan, että kiihkeässä kokouksessa ostetaan ääniä lahjomalla.

Geneven kokouksessa kohtaavat ääriasenteet. Esimerkiksi Etiopia, Kenia ja Norsunluurannikko vaativat kieltämään kotimaassa käytävän norsunluukaupan välittömästi. Sen sijaan Etelä-Afrikka, Zimbabwe, Botswana, Namibia ja Sambia anovat lisää norsujen ampumislupia sekä norsunluun ja -varastojen myyntimahdollisuutta.

Zimbabwen edustaja sanoi maansa kärsivän liian suuresta elefanttikannasta ja käski länsimaita noutamaan norsut muille maille ennen kuin ne ammutaan. Norsut tallovat jalkoihinsa viljelmien sadot.

Kireä kokous ei pystynyt rajoittamaan norsunluun kotimaankauppaa, jolla kierretään jatkuvasti kansainvälistä kauppakieltoa. Myöskään norsunluukaupan vapauttamista vaatineet maat eivät saaneet tahtoaan läpi.

Kotimaankauppa yhä laillista Japanissa ja EU-maissa

Uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa säätelee CITES-sopimus, joka jakaa myynti- ja ostoluvat. Vuonna 1989 se kielsi norsunluun kansainvälisen myynnin, koska afrikkalainen ja aasialainen elefantti uhkasivat kuolla sukupuuttoon. Sen jälkeen varastoitujen elefantin hampaiden myynnistä kehkeytyi salakuljettajille auvoisa ansiolähde.

Suurten norsunluumaiden kotimaankauppa jäi tuolloin lailliseksi. Vasta vuonna 2016 Yhdysvallat kielsi kaupankäynnin rajojensa sisäpuolella ja Kiina seuraavana vuonna.

Euroopan unionin maissa ja Japanissa norsunluun kauppaaminen on yhä sallittua kotimaassa. Japani alkoi ostaa toisen maailmansodan jälkeen suuria määriä työstämätöntä norsunluuta ja on yhä suurimpia ostajia.

EU:ssa voi kaupata laillisesti ennen vuotta 1947 kaadetun norsun luuta. Muuhun myyntiin tarvitaan maan hallituksen hyväksyntä. Geneven kokouksessa Japani ja EU vastustivat kotimaankaupan rajoittamista.

Norsunluutöiden alkuperä usein hämärän peitossa

Kansalaisjärjestö Avaazin mukaan norsunluuta kierrätetään antiikkiseksi, jotta sitä voidaan myydä myös Euroopassa. Sukupuuttoon kuolleiden mammuttien hampaiden kauppa kun on laillista. Markkinoilta on helppo löytää norsunluutöitä, joissa ei ole merkintää alkuperästä.

2000-luvulla laitonta luukauppaa yritettiin tukahduttaa tuhoamalla näyttävästi lähetyksiä. New Yorkin Times-aukiolla murskattiin yli tonni takavarikoitua elefantin hammasta 2015.

Elefantin metsästys on päättänyt Euroopassa myös pitkän kuningasuran. Espanjan entinen kuningas Juan Carlos
metsästi vuonna 2012 norsuja Botswanassa samaan aikaan, kun hänen valtakuntansa kitui talouskurjimuksessa. Kuningas kaatui savannilla, päätyi lonkkaleikkaukseen ja joutui luovuttamaan kruunun pojalleen Felipelle.

Uusimmat

Fingerpori

comic