Uutiset

Nousukausi näkyy tässäkin - kohta Suomessa ei ole yhtään äkillisen rakennemuutoksen aluetta

Suomessa ei enää vuodenvaihteen jälkeen ole äkillisen rakennemuutoksen (ärm) alueita, kun Salon seutukunnan yhteensä kahdeksaan vuoteen venynyt ennätyksellisen pitkä mukanaolo päättyy.

Vuosien 2007–2016 välillä Suomessa oli yhteensä 32 seutukuntaa tai kaupunkia nimettynä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. Vielä pari vuotta sitten ärm-alueita oli noin viisitoista eli mukana olivat esimerkiksi Kajaanin, Oulun, Rauman ja Kotka-Haminan seutukunnat.

Valtaosalla seutukunnista ärm-kausi kesti kahdesta kolmeen vuoteen.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Johanna Oseniuksen mukaan nousukausi näkyy tässäkin.

-Se on kääntänyt rakennemuutokset toiseen suuntaan eli positiivisiksi. Monilla alueilla on suuria pulmia työvoiman saatavuuden kanssa, vaikka samaan aikaan kamppailemme rakenteellisen työttömyyden kanssa.

Myös ärm-alueeksi pääsyn ehdot kiristyneet.

Salon seutu menetti Nokian ja sittemmin Microsoftin romahduksissa puolet teollisista työpaikoistaan.

Tänä päivänä kaupungissa kärsitään myös työvoimapulasta.

-Esimerkiksi metalliteollisuuteen ei löydy tarpeeksi ammattitaitoisia hitsaajia, Salon kaupungin elinkeinoyhtiön Yrityssalon toimitusjohtaja Jyrki Sjöholm toteaa.

Matka vuosikymmenen alun jätti-irtisanomisista tähän päivään ei ole ollut Salossa helppo, eikä vielä loppuun taivallettu.

Yrityssalon projektipäällikön Tommi Virtasen mukaan äkillisen rakennemuutoksen alueen statuksen tärkein merkitys on ollut se, että aloittavat yritykset ovat voineet saada sitä kautta investointeihinsa 20 prosentin tuen.

Saloon perustetaan nyt vuosittain 250-300 uutta yritystä.

-Seutukunnan yritysten kokonaisinvestointien arvo nousee tämän kahdeksan vuoden ajalta yhteensä noin 125 miljoonaan euroon, Virtanen selvittää mittaluokkaa.

-Esimerkiksi vuoden 2015 Microsoftin irtisanomisten jälkeen kaupungissa aloitti nelisenkymmentä start up -yritystä, joista osa jatkaa ja laajentuu koko ajan. Toki on myös niitä, jotka ovat laittaneet pillit pussiin, hän jatkaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti