Uutiset

Nova Scotian joukkoampuminen Kanadan historian pahin – tämä teosta tiedetään nyt

Tekijä oli 51-vuotias erikoishammasteknikko, joka ei tuntenut kaikkia uhrejaan.
Ampuja käytti autoa, joka muistutti hyvin paljon poliisiautoa. Kuva: epa08372196
Ampuja käytti autoa, joka muistutti hyvin paljon poliisiautoa. Kuva: epa08372196

Sunnuntaina Suomen aikaa Kanadan Nova Scotian provinssissa tapahtunut joukkoampuminen on maan historian pahin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Asemies surmasi ainakin 16 ihmistä useissa eri paikoissa provinssin alueella. Tarkasta uhrien lukumäärästä ei ole tietoa. Kuolleiden joukossa on ainakin yksi poliisi.

Tapahtumat saivat alkunsa noin sadan asukkaan Portapiquen pikkukaupungissa 80 kilometrin päässä provinssin pääkaupungista Halifaxista. Poliisi sai useista ilmoituksia laukauksista kaupungissa sijaitsevassa talossa lauantaina illalla paikallista aikaa.

– Kun poliisi saapui paikalle, sekä talon sisä- että ulkopuolelta löytyi useita ruumiita, sanoi Chris Leather Nova Scotian poliisista.

Useita rakennuksia kaupungissa oli liekeissä. Poliisi vaihtoi laukauksia ampujan kanssa, ja tutkinta on osoittanut, että hän tappoi ihmisiä myös useissa muissa paikoissa.

Ampujalla oli jossain vaiheessa yllään poliisin univormua muistuttavat vaatteet ja hän oli naamioinut autonsa muistuttamaan poliisiautoa. Poliisi jahtasi ampujaa yli 12 tuntia

– Se, että tekijällä oli univormu ja poliisiauto käytettävissään, ei puhu sen puolesta, että teko oli suunnittelematon, Leather sanoi.

Koronaviruksen yhteyttä motiiviin selvitetään

Poliisin mukaan ampuja on 51-vuotias Gabriel Wortman, joka työskenteli erikoishammasteknikkona. Myös Wortman kuoli tapahtumien seurauksena. Poliisi ei ole suostunut kommentoiman sitä, ampuiko se Wortmanin.

Poliisin mukaan ei ole viitteitä siitä, että tapahtumilla olisi kytköksiä terrorismiin. Heidän mukaansa Wortmanin ja osan uhreista välillä ei ollut minkäänlaista kytköstä, eikä miehen motiiveista ole tietoa.

Wortmanilla oli vastaanotto Darthmouthin kaupungissa Halifaxin lähellä. Nova Scotia, kuten muukin Kanada, on tällä hetkellä määrätty eristyksiin koronaviruspandemian vuoksi. Kaikki ei-välttämättömät liikkeet on suljettu, ja Wortmanin vastaanotto oli niiden joukossa.

Poliisi tutkii sitäkin, onko koronaviruspandemialla jotain tekemistä Wortmanin motiivien kanssa.

Joukkoampumiset ovat suhteellisen harvinaisia Kanadassa, jossa on tiukemmat aselait kuin Yhdysvalloissa.

Ennen Nova Scotian tapausta maan pahin joukkoampuminen tapahtui vuonna 1989 Montrealissa. Tuolloin aseistautunut mies tappoi 15 naista.

Kyseessä ei kuitenkaan ole Kanadan historian pahin joukkomurha. 329 ihmistä kuoli vuonna 1985, kun pommi räjähti Air Indian lennolla Atlantin valtameren yltä. Tuolloin surmansa sai 268 kanadalaista.

Uusimmat

Fingerpori

comic