Uutiset

Novavaxin koronarokote osoittautui testeissä erittäin tehokkaaksi vakavia tautimuotoja vastaan

Yhtiö on toivonut saavansa rokotteelle brittihyväksynnän kuluvan vuoden toisen vuosineljänneksen alussa.
Novavaxin rokote toimii jokseenkin erilailla kuin esimerkiksi Modernan tai Pfizerin ja Biontechin rokotteet, jotka sisältävät koronaviruksen pintaproteiinin valmistusohjeen. Lehtikuva/ / AFP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Yhdysvaltalaisyhtiö Novavaxin koronarokote on osoittautunut suojaavan sataprosenttisesti vakavia tautimuotoja vastaan. Yhtiö kertoi asiasta torstaina kolmannen vaiheen kliinisten testien jälkeen.

Britanniassa tehtyihin testeihin osallistui noin 15  000 ihmistä. Koehenkilöt olivat 18–84 vuoden ikäisiä.

Rokotekokeilun perusteella Novavaxin rokote osoittautui alkuperäisen koronaviruskannan osalta 96,4-prosenttisen tehokkaaksi, kun tarkasteluun otettiin myös lievemmät tautimuodot.

Kun tarkasteltiin myös koronaviruksen brittimuunnosta, laski Novavaxin rokotteen kokonaisteho 89,7 prosenttiin. Brittimuunnos on osoittautunut olevan helpommin tarttuva ja aiheuttavan vakavampaa tautia.

Teho laski eteläafrikkalaisen muunnoksen kohdalla

Rokotteen tehokkuus eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan oli sen sijaan huomattavasti alhaisempi, kun rokotetta testattiin pienemmässä noin 2  600 ihmisen kakkosvaiheen rokotekokeilussa. Kokeilu tehtiin alueella, jossa valtaosa viruskannoista on eteläafrikkalaisen muunnoksen mukaisia.

Rokote osoittautui Etelä-Afrikassa tehdyissä testauksissa vain noin 48,6-prosenttisen tehokkaaksi. Tehokkuus oli kuitenkin jokseenkin korkeampi HIV-negatiivisten testihenkilöiden keskuudessa, 55,4 prosenttia.

Molemmissa testeissä rokote näytti kuitenkin antavan sataprosenttisen suojan vakavia tautimuotoja vastaan. Rokote suojaa siten myös sairaalahoitoa vaativalta ja kuolemaan johtavalta taudilta.

Yhtiö odottaa saavansa brittihyväksynnän jo lähiaikoina

Novavaxin rokote toimii jokseenkin erilailla kuin esimerkiksi Modernan tai Pfizerin ja Biontechin rokotteet, jotka sisältävät koronaviruksen pintaproteiinin valmistusohjeen. Novavaxin rokotteessa on sen sijaan valmiina näiden proteiinien synteettisiä versioita, joiden on määrä saada aikaan immuunivaste rokotetun kehossa.

Yhtiö on toivonut saavansa rokotteelle brittihyväksynnän kuluvan vuoden toisen vuosineljänneksen alussa, ja saavansa pian tämän jälkeen siunauksen myös Yhdysvalloissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic