Uutiset

Nuoret kaipaavat enemmän tietoa seurustelusta ja muista ihmissuhteista

Hämeenlinnan Myllymäen koulun viidennen luokan opettaja Laura Aarnio-Holappa on huomannut, että moni vanhempi ajattelee lapsensa tietävän paljon ihmisen biologiasta, vaikka todellisuus on toinen. Kaikki viidesluokkalaisetkaan eivät osaa sanoa, mitkä kuukautiset ovat.

-Asioista pitää puhua rehellisesti ja oikeilla termeillä lapsentasoisesti, Aarnio- Holappa sanoo.

Hän myös muistuttaa, ettei noloja asioita ole.

-Lapsia ja nuoria kiinnostaa laajasti ihmisen seksuaalisuuteen liittyvät asiat. On tärkeää, että niistä puhutaan kotona.

Armoa vanhemmille

Edelleen me vanhemmat hämmästymme, kun lapsi esittää kysymyksiä seksuaalisuudesta.

Väestöliiton lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore kehottaa olemaan armollinen itselle.

-Millaisen seksuaalikasvatuksen me vanhemmat olemme saaneet? Emme juuri minkäänlaista.

Seksuaalikasvatukseen liittyykin paljon tietämättömyyttä ja väärinkäsityksiä, jotka haittaavat meitä aikuisia. Se johtuu puhumattomuudesta.

-Meillä on edelleen käsitys, että seksuaalisuus on sama asia kuin seksi eli yhdyntä eli aikuisten asia. Varsin suppea käsitys.

Seksuaalikasvatus tarkoittaakin paljon muuta kuin puhetta lisääntymisestä.

Tietoa etsitään

Cacciatoren mielestä on erinomaista, että nykyvanhemmat haluavat lastensa saavan seksuaalikasvatusta. Se näkyy muun muassa Väestöliiton nettisivuilla. Sieltä etsitään paljon tietoa, kuinka seksuaalisuudesta voi puhua eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

-Jokaisen ei tarvitse keksiä pyörää itse. Sivuilta saa sanoja ja malleja, kuinka puhua.

Seksuaalikasvatus alkaa jo aivan nuorena. Lapselle nimetään kaikki ruumiinosat ja opetetaan kunnioittamaan omaa ja toisten kehoa.

Väestöliiton sivuilta löytyy seksuaalisuuden portaat. Kaaviosta näkee, millaista tietoa lapsi kaipaa ikävaiheittain.

Mannerheimin lastensuojeluliitossa on huomattu, että nuoret haluavat tietää seksuaalisuudesta asioista enemmän kuin heille usein kerrotaan. Erityisesti nuoret haluavat saada tietoa seurustelusta, rakastumisesta, ihmissuhteiden ylläpidosta, ristiriitojen ratkaisemisesta ja suhteiden päättämisestä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic