Uutiset

Nuoret lääkärit ovatkin tyytyväisiä terveyskeskuksiin – varsinkin hyvä ohjaus nosti arvosanaa

Nuorten Lääkärien Yhdistys selvitti ensimmäistä kertaa, mihin koulutuspaikkoihin erikoistuvat lääkärit ovat Suomessa tyytyväisiä. Selvitys on ensimmäinen laatuaan.

Nuoret lääkärit pisteyttivät mieluisimmat koulutussairaalat ja -terveyskeskukset.

Parhaiten valtakunnallisessa selvityksessä pärjäsivät terveyskeskukset. Kaarinan terveyskeskus nousi ykköseksi ja jaetulla toisella sijalla olivat Rovaniemen, Siilinjärven ja Vaasan terveyskeskus.

-Terveyskeskusten menestymistä saattaa selittää mahdollisuus paneutua potilaiden tilanteeseen kokonaisvaltaisesti. Nuorten lääkäreiden ohjaus nousee selvästi myös kauempana kasvukeskuksista sijaitsevien terveyskeskusten valttina, analysoi Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Sara Launio.

Keskussairaaloista Vaasan keskussairaala nousi ranking-listalla parhaimmaksi koulutussairaalaksi. Yliopistosairaaloista parhaiten pärjäsivät Oulu ja Turku.

Mieluisimmissa koulutuspaikoissa nuorelle lääkärille oli nimetty työsuhteen alussa oma ohjaaja ja ohjaukselle oli varattu myös säännöllisesti aikaa.

Negatiivisissa arvioissa nousi erityisesti esiin työkuorma. Varsinkin ruuhkautuvissa päivystyksissä oli huolta potilasturvallisuuden vaarantumisesta resurssipulan vuoksi. Niukka perehdytys sekä seniorituen puute rasittivat ja pelottivat erikoistuvia. Myös vanhanaikainen, joustamaton ja hierarkkinen työympäristö sekä halventavalta tuntuva kohtelu nousivat esille.

Tyytyväisimmät erikoistujat löytyivät reumatologian, työterveyshuollon ja psykiatrian erikoisaloilta. Vähiten tyytyväisiä oltiin syöpätauteihin, patologiaan, plastiikkakirurgiaan ja neurologiaan.

Ranking

Viiden tähden koulutuspaikat:
1. Kaarinan terveyskeskus
2. Rovaniemen terveyskeskus, Siilinjärven terveyskeskus, Vaasan terveyskeskus
3. Vaasan keskussairaala
4. Päijät-Hämeen keskussairaala
5. Vantaan terveyskeskus
Neljän tähden koulutuspaikat:
1. Satakunnan keskussairaala
2. Keski-Suomen keskussairaala
3. Pohjois-Karjalan keskussairaala
4. Etelä-Savon keskussairaala
5. Hyvinkään sairaala
6. Etelä-Pohjanmaan keskussairaala
7. Oulun yliopistollinen sairaala
8. Peijaksen sairaala
9. Helsingin terveyskeskus
10. Turun yliopistollinen keskussairaala
11. Kymenlaakson keskussairaala

Vastaajilta kysyttiin, suosittelisivatko he kyseistä koulutuspaikkaa ystävälle tai kollegalle asteikolla 1–10, jonka perusteella laskettiin net promoter score (NPS-luku) kullekin koulutuspaikalle. Listalta on suljettu pois alle viisi vastausta saaneet toimipaikat vastaajien yksityisyyden suojelemiseksi.
Kysely toistetaan jatkossa vuosittain.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic