Uutiset

Nuori demokratia-aktivisti pakeni Hongkongista – "Niin paljon on nyt menetetty kaupungissa, jota rakastan: vapaus kertoa totuus"

Nathan Law puhui toimittajille 19. kesäkuuta, jolloin hän vielä oli Hongkongissa.

Yksi johtavista demokratia-aktivisteista Nathan Law on paennut Hongkongista. Kiinan säätämä, kiistanalainen turvallisuuslaki tuli voimaan tiistaina. Sen arvostellaan vievän Hongkongin asukkaille suotuja vapauksia.

Law, 26, tuli tunnetuksi yhtenä opiskelijajohtajista niin kutsutuissa sateenvarjoprotesteissa vuonna 2014. Hän sai sen jälkeen vankilatuomion.

Law on antanut useille tiedotusvälineille haastatteluja, joissa hän ei paljasta nykyistä olinpaikkaansa, eikä sitä, milloin hän lähti Hongkongista.

Law puhui keskiviikkona videolinkillä Yhdysvaltain kongressin paneelille. Law sanoo, että hän tiesi etukäteen joutuvansa teosta vastakkain uuden lain kanssa.

– Pelkästään puhuminen hongkongilaisten ahdingosta tällaisessa tilaisuudessa on vastoin uutta turvallisuuslakia, Law kertoi kongressille.

– Niin paljon on nyt menetetty kaupungissa, jota rakastan: vapaus kertoa totuus.

Law’n todistuksen jälkeen edustajainhuone päätti uusista sanktioista Hongkongin ja Kiinan virkamiehiä vastaan, jotka ovat vastuussa uudesta turvallisuuslaista.

– Vaihtoehtoni ovat selkeät: joko pysyn vastedes vaiti tai jatkan, jotta voin varoittaa maailmaa Kiinan autoritaarisuuden laajenemisesta. Tein valinnan, kun päätin todistaa Yhdysvaltain kongressissa, Law kertoi CNN:lle.

Law aikoo jatkaa uudistusten ja demokratian vaatimista Hongkongiin ulkomailta.

– Protestiliike on yhä hengissä. Hongkongilaiset eivät luovuta, Law kertoi BBC:lle.

Law’n muiden aktivistien kanssa perustama Demosisto-puolue päätti lopettaa toimintansa sen jälkeen, kun turvallisuuslaki tuli voimaan.

Vuonna 2016 Law’sta tuli 23-vuotiaana Hongkongin nuorin parlamenttiedustaja. Tuolloin hän vaati, että Britannian entisen siirtomaan asukkaille tulisi järjestää kansanäänestys, jossa he saisivat päättää alueen tulevaisuudesta.

Ensimmäinen syyte nostettiin

Sen jälkeen kun turvallisuuslaki tuli voimaan, protesteissa on tehty kymmenen pidätystä Hongkongin itsenäisyyden kannattamisesta.

Pidätetyksi on voinut joutua, jos kulkee lipun kanssa, huutaa iskulauseita tai jos laukusta löydetään separatistisia materiaaleja.

Uuden lain mukaan separatistisesta ja terroristisesta toiminnasta voi saada jopa elinkautisen tuomion. Ensimmäinen syyte nostettiin perjantaina: mies oli ajanut moottoripyörällä protestissa päin poliiseja kantaen kylttiä, jossa sanottiin ”Vapauttakaa Hongkong, aikamme vallankumous”.

Ilmapiiri Hongkongissa on pelokas.

Aiemmin monet kaupat ja ravintolat kannattivat protestiliikettä, mutta nyt julisteita ja iskulauseita on siivottu pois seiniltä syytteiden pelossa.

Hongkongilaiset ovat myös alkaneet poistaa viestejään sosiaalisesta mediasta ja WhatsApp-viestipalvelusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic