Uutiset

Nuori suomalaispoika saa nimensä avaruuteen: ”Tuli yllätyksenä”

– Pitää vain toivoa, että seuraavan kerran jos lehdessä lukee nimeni, siinä ei lue Petteri Timonen törmää maahan, 18-vuotias Petteri Timonen vitsailee.

Kovin helposti omalla nimellä olevaa asteroidia ei kuitenkaan saa.

Timonen sai tietää tähtitieteellisestä palkinnostaan vain hetkeä ennen kuin hän viime perjantaina vastaanotti palkintonsa Arizonassa järjestetyssä maailman suurimmassa nuorten tiede- ja teknologiakilpailussa, Intel International Science and Engineering Fair.

– Tämä selvisi minulle vasta palkintojenjakotilaisuuden aikana, joten asteroidin nimeäminen tuli minulle yllätyksenä.

Timonen sai toisen palkinnon Systems Software -ohjelmistosarjassa Veripalvelulle kehittämällään ohjelmistolla.

Hänen lisäkseen kilpailuun osallistui Suomesta kaksi kahden hengen joukkuetta.

– Etukäteen toiveena oli, että jonkinlaisen tunnustuksen saisin sieltä. Siinä mielessä odotuksia oli, sillä olen tehnyt kilpailutyötä vuoden 2014 alusta lähtien. Toisaalta tässä kilpailussa on niin paljon hyviä töitä, että oli vaikea tietää, mitä sieltä sitten käteen jää.

Asteroidien nimeäminen kisassa menestyneiden mukaan on perinne. Vuosittain Yhdysvalloissa pidettävään ISEF-kilpailuun osallistuu noin 1700 tiedealan nuorta lahjakkuutta eri puolilta maailmaa.

Timoselle matka Phoenixiin vahvistui, kun hän voitti Euroopan unionin järjestämän Contest for Young Scientists -kilpailun viime syyskuussa Milanossa.

Sitä ennen Timonen oli voittanut verenkeräyksen optimointityökalullaan lukiolaisten sarjan viime vuoden maaliskuussa Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailussa.

Työkalulla pystytään hallitsemaan automaattisesti esimerkiksi verenkeräyksen kustannuksia.

Tällä hetkellä tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa opiskeleva Timonen suuntaa ensi kesäksi Sveitsiin.

– Siellä olisi neljä kuukautta hommia Googlen hakukoneen parissa, kun kehitämme koneoppimisen menetelmillä hakukonetta vielä entistä älykkäämmäksi.

Asteroidin nimeämisprosessi kestää useita kuukausia, joten vasta Sveitsin reissun jälkeen jostain asteroidivyöhykkeen keskeltä löytyy Timosen nimeä kantava asteroidi.

Tiedekilpailuissa menestynyt Petteri Timonen on mukana myös seitsemän vaikutusvaltaisimman suomalaisteinin joukossa, jotka Lännen Media valitsi alkuvuodesta. Timosen lisäksi mukana olivat laulajat Robin Packalen ja Isac Elliot, näyttelijä Fanni Suomi, vloggaaja Pinkku Pinsku, verkkoyrittäjä Valtteri Uotila ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti