Uutiset

Nuorisosäätiö aikoo kiistää konkurssihakemuksen ja suunnittelee lisää rikostutkintapyyntöjä – "Hakemuksella ei ole merkitystä"

Nuorisosäätiö aikoo vaatia Pasilveriltä yli miljoonan euron palautuksia. Pasilver on konsulttiyhtiö, joka jätti konkurssihakemuksen. Säätiön hallituksen puheenjohtajan Jari Laineen mukaan hakemuksella ei ole mitään merkitystä Nuorisosäätiölle eikä sen asumiselle.
Valmistelemme lisää tutkintapyyntöjä liittyen säätiön entisen johdon tekemiin tonttikauppoihin ja rahoitusjärjestelyihin, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine kertoo Lännen Medialle.

Nuorisosäätiö aikoo kiistää konkurssihakemuksen vaatimukset, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine toteaa Lännen Medialle.

– Tulemme puolestaan vaatimaan Pasilveriltä säätiölle kuuluvia aiheettomia korvauksia maksettavaksi, Laine jatkaa.

Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina, että yli 5 000 nuorelle asuntoja tarjoavaa Nuorisosäätiötä on haettu konkurssiin. Lehden mukaan säätiön aikoinaan palkkaama konsulttiyhtiö Pasilver jätti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen torstaina.

Helsingin Sanomat kertoo, että taustalla on kymmenien miljoonien eurojen katoaminen. Laine sai konkurssihakemuksesta tiedon torstai-iltana.

 

Noin 1,5 miljoonan saatavat Pasilveriltä

Jari Laineen mukaan alun perin Pasilveriltä on tullut laina säätiölle ja sitä on lyhennetty. Jäljelle jäänyt saldo oli noin 250 000 euroa.

– Samanaikaisesti meillä on noin 1,5 miljoonan saatavat Pasilveriltä. Me olemme ilmoittaneet heille, että meidän saatavistamme kuittaamme tämän lainan loppuosan ja tulemme vaatimaan vielä yli miljoonan euron palautukset säätiölle.

Laineen mukaan Pasilver on Nuorisosäätiön vanhan johdon aikana tehnyt noin 1,5 miljoonaa aiheettomia konsultointi-, rahoitusvälitys- ja kiinteistövälitysveloituksia säätiöltä. Säätiön uusi johto aloitti kesäkuussa.

– Olemme tehneet tästä vahingonkorvauskorvausvaateet ja esittäneet vaateet Pasilverille. Lisäksi olemme tehneet rikostutkintapyynnön Helsingin poliisilaitokselle pari kuukautta sitten. Odotamme nyt rikostutkinnan tuloksia.

 

Säätiö on tehnyt kymmenkunta rikostutkintapyyntöä

Laine kertoo, että rikostutkintapyyntöjä on tehty kaikkiaan lähes kymmenkunta, ja pyyntö Pasilveristä on yksi niistä. Muut rikostutkintapyynnöt liittyvät esimerkiksi Nuorisosäätiön aiempaan Viron liiketoimintaan, tonttivuokrauksiin ja tonttikauppoihin.

– Valmistelemme lisää tutkintapyyntöjä liittyen säätiön entisen johdon tekemiin tonttikauppoihin ja rahoitusjärjestelyihin, Laine kertoo Lännen Medialle.

– Niistä on syntynyt säätiölle huomattavia liiketaloudellisia tappioita ja pikavoittoja kolmannelle osapuolelle.

 

Laine myöntää, että säätiöllä on maksuhäiriömerkintöjä

Laineen mukaan konkurssihakemuksella ei ole mitään merkitystä Nuorisosäätiölle eikä sen asumiselle.

– Säätiö on saamapuolella, ei velkapuolella. Luonnollisesti tulemme tämän asian korjaamaan sitten oikeuskäsittelyssä.

Laine myöntää, että Nuorisosäätiöllä on maksuhäiriömerkintöjä. Ne liittyvät hänen mukaansa erilaisiin kiistatapauksiin, että ovatko veloitusperusteet olleet oikeita ja sopimukset laillisia.

– Niistä kaikista tullaan käymään joko välimiesoikeudessa tai käräjäoikeudessa haasteita läpi. Toistakymmentä oikeuskäsittelyä on meneillään. Meidän käsityksemme mukaan monessa kohtaa on kyse aiheettomista laskutuksista, koronkiskonnasta tai jopa lain vastaisista sopimuksista.

Laineen mukaan monesta oikeustapauksesta on seurannut maksuhäiriömerkintöjä, kun asioita on kiistetty.

 

”Nuorisosäätiö ei ole enää keskustataustainen”

Laine korostaa, että Nuorisosäätiö ei ole enää keskustataustainen.

– Säätiö on perustettu 60-luvun alussa ajatuksena, että tarjotaan kohtuuhintaista asumista kasvukeskuksissa niille, jotka muuttavat maaseudulta. Sitten säätiö siirtyi lähelle keskustapuoluetta, mutta vaalirahakohujen myötä 2009–2010 keskusta otti etäisyyttä.

Laineen mukaan säätiö oli viime kesäkuuhun saakka keskustaa lähellä, mutta tällä hetkellä säätiön hallituksessa ja johdossa ei ole minkäänlaisia poliittisia yhteyksiä.

– Ei olla oltu ikinä tekemisissä politiikan kanssa, vaan olemme puhtaasti yrityselämästä tulleita ammattilaisia. Meillä ei ole minkään puolueen kanssa yhteyksiä.

Laineella itsellään on taustalla 30 vuoden kokemus yritysmaailmasta. Hän oli rakentamassa Lidl-ketjua Suomeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic