Uutiset

Nyrkkeilijän tuskaiset vuodet päättyivät pettymykseen – Matti Koota hakee uusia kuvioita

Nyrkkeilijä Matti Koota kiitti Facebook-päivityksessään vuolaasti perhettään, ystäviään ja sponsoreitaan siitä upeasta matkasta, jonka hän on saanut urheilijana kokea. Se oli kuin jäähyväiskirjoitus nyrkkeilyuralle.

– Ei tässä vielä jäähyväisiä vietetä. Urani ei ole ohi, mutta nyt haetaan uutta nostetta uusilla kuvioilla, Koota kertoo.

Uusista kuvioistaan Koota, 25, ei voi vielä puhua, mutta hän lupaa uutisia lähiaikoina. Vaikka hänet siis nähdään vielä ottelemassa, Rio de Janeiron olympiaunelmien kariutuminen päättänee joka tapauksessa kankaanpääläisen uran amatöörinyrkkeilyssä.

Nykyisen tiensä Koota kulki loppuun neljän viiden viime vuoden aikana. Ne olivat tuskaisia vuosia, joissa välillä pääosassa tuikki toivo, mutta aina nurkan takana kurkki jo epätoivo.

Koota sai syksyllä 2011 luodin jalkapöytäänsä ampumavälikohtauksessa. Hän palasi kehään jo alkuvuonna 2012, mutta koko ajan mies on joutunut tuskailemaan kipeän jalkansa kanssa.

Unelma olympiakisoista sai kuitenkin Kootan kestämään kivut ja leikkaukset sekä sen, ettei hän ole pystynyt harjoittelemaan niin kovaa kuin kilpailijansa.

Koota ei halunnut antaa periksi. Viime syksynä mies kovensi harjoitteluaan, jotta mahdollisuus päästä elokuun Rio de Janeiron olympiakisoihin pysyisi elossa. Kovan treenin rasitukset veivät jalkaa koko ajan huonompaan kuntoon. Kootan oli pakko turvautua taas kirurgin apuun.

– Leikkauksessa jalkaan tehtiin raa’asti tilaa. Luuta poistettiin 2,5 senttimetriä.

Käytännössä leikkaus sinetöi Kootan kohtalon. Nyrkkeilyn viimeinen olympiakarsintaturnaus on kesäkuussa, mutta Kootalle se tulee liian nopeasti. Koota tiesi, ettei hyvä kunto riittäisi karsinnoissa mihinkään, pitäisi olla aivan ehdottomassa huippukunnossa. Samalla miehen leikattu jalka kaipasi kunnon lepoa, joten yhtälön lopputulos oli selvä.

Kun Koota on yhdessä valmentaisänsä Velin kanssa halunnut olympiamenestystä pojan lapsuudesta asti, koko perheen pettymys oli raju. Hiljalleen pää on kuitenkin noussut pystyyn.

– Kukaan ei vieläkään osaa sanoa, tuleeko jalka koskaan täysin kuntoon. Ajan kanssa se nähdään. Nyt olen ainakin huilanut kunnolla. Olen ollut myös töissä, joten olen saanut elämään muutakin sisältöä kuin nyrkkeilyn.

– Nyt kun myös nyrkkeilykuviot ovat selkeytymässä, olen saanut uutta intoa. Haluan yhä katsoa mihin minun korttini riittävät. Halusta se ei todellakaan jää kiinni.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic