Uutiset

Nyt aidataan Länsi-Suomea susia vastaan – valtion rahat petoaitoihin loppuivat tänä vuonna kesken

Länsi-Suomessa on kova tarve petoaidoille, jotka suojaavat susilta. Kaikille karjatiloille ei riittänyt vuonna 2017 riistakeskuksen kustantamaa aitapakettia.

Suomen riistakeskus on myöntänyt tänä vuonna 55 karjatilalle sähköisen aidan suurpetovahinkojen estämiseksi. Suomen riistakeskuksen riistavahinkovastaava Reijo Kotilainen kertoo, että kaikki halukkaat eivät saaneet petoaitaa, koska valtion budjettiin varattu raha loppui kesken.

-Raha on ollut tiukilla viimeiset neljä vuotta. Kymmenen tilaa jäi tänä vuonna ilman aitaa, koska aitapaketteja on haettu joko mielettömiä määriä tai sitten hakemusta ei ole täydennetty pyynnöistä huolimatta, Kotilainen sanoo.

Petoaitoja on myönnetty karjatiloille tänä vuonna yhteensä 95,5 kilometriä. Vuonna 2016 aitapaketteja myönnettiin 65 karjatilalle yhteensä 110 kilometriä. Valtion budjetissa on otettu huomioon petovahinkojen ennaltaehkäiseminen ja siihen on varattu erityismääräraha petoaidan myöntämiseen tuotantoeläintiloille.

Kotilainen kertoo, että petoaitoja on haettu vuonna 2017 eniten Rannikko-Pohjanmaalle, Pohjanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle.

-Ne ovat uusia alueita, jonne on tullut susireviirejä ja jossa karhukanta on runsastunut. Länsi-Suomessa ei ole aikaisemmin suojattu karjaa, mutta nyt asiaan on jouduttu heräämään, Kotilainen sanoo.

Kotilaisen mukaan susiaitoja ei myönnetä ihan pienille tiloille, koska rahoittaja vaatii kustannustehokkuutta. Aitapaketteja ei saa kotieläinten tai muutaman harraste-eläimen suojaksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti