Uutiset

Nyt aletaan neuvotella tulevista palkoista – Kiky-tunnit ja naisalat tuovat paineita syksyn työmarkkinakierrokseen

Tuloneuvottelut käyntiin. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto alkavat hieroa kierroksen päänavausta.
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto olivat sopineet, etteivät myönnä nyt alkavista neuvotteluista haastatteluja. Kuva: Joel Maisalmi
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto olivat sopineet, etteivät myönnä nyt alkavista neuvotteluista haastatteluja. Kuva: Joel Maisalmi

Työehtosopimusten neuvottelukierros käynnistyy, kun Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto käyvät torstaina pöytiin. Niiltä odotetaan liittokierroksen päänavausta samaan tapaan kuin edellisellä kerralla.

Silloin käytännössä kaikki toimialat tekivät perässä sopimukset, joissa palkat nousivat noin 3,2 prosenttia kahden vuoden aikana. Ratkaisu muistutti niin sanottua Suomen mallia, vaikka sellaisesta ei pystytty etukäteen sopimaan.

Tällä kertaa vaikeuskerrointa lisää ainakin kaksi asiaa. Neuvotteluissa pitäisi ensinnäkin sopia, mitä tehdään kolme vuotta sitten kilpailukykysopimuksessa sovitulle vuosityöajan 24 tunnin korvauksettomalle pidennykselle.

Teknologiateollisuuden mukaan se oli tarkoitettu pysyväksi suomalaisyritysten kilpailukyvyn lisääjäksi, kun taas työntekijäpuolella katsotaan, että ”talkootyöstä” sovittiin vain määräaikaisesti.

Toinen paineneuvotteluihin tulee julkisen sektorin naisvaltaisilta aloilta. Ne vaativat ensi vuonna käynnistyvissä neuvotteluissa vientialoja selvästi suurempia palkankorotuksia.

Hoitoalojen palkansaajajärjestöt katsovat tarvitsevansa 1,8 prosenttia vientialoja korkeammat palkankorotukset, jotta sukupuolten välinen palkkatasa-arvo vähitellen toteutuisi. Sitä varten valtion budjettiin tarvittaisiin kunnille korvamerkittyjä varoja 100–150 miljoonaa euroa vuosittain kymmenen vuoden ajan.

Lisämausteen kierrokselle tuo synkkenevä taloustilanne.

Työllisyysaste on viime kuukaudet polkenut paikallaan, samalla kun Antti Rinteen (sd.) hallituksen pitäisi syyskuun budjettiriihessä päättää ensimmäisistä toimista, joiden avulla se tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta.

Rinne elätteli vaalikampanjansa aikana toiveita, että työnantajat voisivat palata keskitettyyn neuvottelupöytään. Keskitetyt ratkaisut säännöissään kieltänyt EK tyrmäsi ajatuksen.

Sittemmin Rinne on toivonut, että kiky-tuntien kohtalosta voitaisiin jotenkin saada aikaan yhteinen ratkaisu.

Kiky-tuntienkin osalta linjaa odotetaan sitä, mihin Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden päänavauksessa päädytään. Teollisuusliitto irtisanoi jo viime syksynä työajan pidennykset päättymään tämän vuoden lopussa niissä sopimuksissa, joissa pidennyksestä oli sovittu työehtosopimuksen lisäpöytäkirjassa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on sanonut tavoitteena olevan, ettei työajan pidennystä ole nyt alkavan neuvottelukierroksen jälkeen enää yhdessäkään sen sopimuksessa.

Kierroksen palkankorotusprosentteja ei ole vielä heitelty ilmaan. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi STT:n haastattelussa pari viikkoa sitten, että palkkajuhliin ei kukaan varmaan usko, vaikka palkankorotuksia tavoitellaankin.

Hän sanoi myös, ettei toivo hallituksen avittavan sopimuskierrosta veroratkaisuilla, vaan että ostovoiman myönteinen kehitys tulisi palkankorotuksista.

Sittemmin on selvinnyt, että valtiovarainministeriön budjettiesitys tosin uhkaa kiristää keskituloisen palkansaajan verotusta parilla kympillä kuukaudessa. Se johtuu kiky-sopimuksessa sovituista sosiaalivakuutusmaksujen korotuksista.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala vahvisti Kauppalehden haastattelussa hiljattain kantansa, että häneltä on turha tulla hakemaan päänavaajia kovempia palkankorotuksia.

– Kustannusraamin sisällä osapuolet voivat käydä kauppaa esimerkiksi työajasta, Piekkala sanoi.

Erimielisyyden siemen voi tosin itää jo siinä, lasketaanko kiky-tuntien mahdollinen poisto raamiin vai ei.

Näin aloitetaan

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto aloittavat torstaina 29.8. neuvottelut työehtosopimuksen uudistamisesta. Neuvottelut alkavat suurten neuvottelukuntien kokoontumisella.

Liittojen välinen työehtosopimus umpeutuu lokakuun lopussa.

Teknologiateollisuus aloittaa lähiviikkoina neuvottelut myös muiden sopimusosapuoliensa kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic