Uutiset

Nyt se alkaa olla varmaa: Valiokunta ei saa sote- ja maakuntauudistuksen mietintöluonnosta valmiiksi heinäkuussa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tiistaiaamuna sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyaikataulustaan.

Se merkitsee käytännössä sitä, ettei valiokunta saa mietintöluonnosta valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä. Se on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoittama takaraja sille, että sote- ja maakuntauudistus tulisivat voimaan 2020 alussa.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi, että on mahdotonta, että mietintöluonnos valmistuisi kahdessa päivässä. Valiokunta jatkaa kokouksia heinäkuun ensimmäisen viikon.

-Puuttuvat pykälät tarvitaan ensin, ja siltä osin pallo on nyt hallituksella. Tässä on aika paljon auki olevia asioita, eikä tämä kahdessa päivässä suuntaan tai toiseen muutu. Edessä on pitkä työ, ennen kuin kokonaisuus saadaan valmiiksi.

Kiurun mukaan valiokunnalla oli aikatauluistaan yksimielinen käsitys.

-Nyt on tärkeätä, että toteamme hankalan tilanteen, jossa valiokunta on. Ensin pitäisi kaikkien materiaalien olla kasassa, ennen kuin valiokunta voi työskennellä loppuun.

-Me odotamme nyt tuottajalakiin uusia pykäliä, jotka saamme todennäköisesti tänään kello 12 alkavassa kuulemisessa. Meillä on pykälämuutoksia tulossa hallituksen vastineeseen ensi viikolla, jolloin odotellaan tietosuojaan liittyviä pykäliä.

-Lakivaliokunta työskentelee parhaillaan oman lausuntonsa kanssa. Toivomme, että se olisi meillä käytettävissä heti, kun se on tehty. Odotamme sitä tämän viikon loppuun mennessä.

-Lisäksi hallituksen vastineesta tulisi kuulla asiantuntijoita. Olemme siinä kesäkierroksella, jota yleensä pidetään sellaisena aikana, joka ei ole siihen välttämättä parasta aikaa, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan valiokunta työskentelee ahkerasti ja perusteellisesti 6. heinäkuuta saakka eli käytännössä ensi viikon.

-Pyrimme saamaan paketissa niitä osia eteenpäin, jotka ovat mahdollisia.

-Palaamme asiaan virallisesti silloin, kun eduskunta jatkaa työskentelyään syyskuussa. Sen lisäksi istumme kerran elokuussa, jolloin katsomme tarkemmin, miltä mietintöjen kirjoitustyö näyttää.

-Tällöin seuraava tsekkauspiste olisi 20. elokuuta, ja 3. syyskuuta olemme sitten virallisesti takaisin. Valiokunta päätti näistä kesäaikatauluista yksimielisesti, Kiuru jatkoi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic