Uutiset

Nyt se tapahtui – Suomen kansalainen teki itsemurhaiskun

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo, että supon tietojen mukaan Suomen kansalainen on tehnyt itsemurhaiskun Isisin riveissä. Pelttarin mukaan Isisin riveihin liittynyt suomalainen räjäytti itsensä pommi-iskussa Irakissa.

– Kerta on tiettävästi ensimmäinen, kun suomalainen on tehnyt itsemurhaiskun, Pelttari toteaa.

Suomesta on lähtenyt terrorijärjestön riveihin kriisialueelle ainakin noin 80 vierastaistelijaa.

– Määrä on länsimaiden korkein suhteessa muslimiväestöön, Pelttari sanoo.

Suomen muslimiväestöllä tarkoitetaan siihen kuuluvia Suomen kansalaisia ja laillisesti maassa oleskelevia.

Supossa ei uskota, että suuri suomalaisten terroristitaistelijoiden määrä olisi yhteydessä siihen, että Suomessa tarjotaan varusmiespalveluksen muodossa ilmainen sotilaskoulutus miespuolisille Suomen kansalaisille.

– Suomalaisia on tietojemme mukaan kohonnut johtaviin asemiin Isisin riveissä, Pelttari kertoo.

Suomi on myös ollut Isisin propagandan kohteena, mitä Pelttari ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) pitävät erittäin huolestuttavana. Terrori-iskun mahdollisuus on Suomessa Pelttarin mukaan suurempi kuin koskaan aiemmin.

Uhkana ei Pelttarin mukaan ole Pariisin terrori-iskujen kaltainen keskitetysti johdettu laaja terrori-isku, vaan yksittäisen tekijän – joko Suomessa radikalisoituneen tai kriisialueelta tulleen terroristin – tekemä terroriteko.

Supon mukaan maassa olevilla suomalaisilla on myös korkean tason terroriyhteyksiä ulkomaille. Pelttari kertoo, että tiedustelutietojen saaminen toiminnasta on vaikeata, koska ”henkilöt ovat hyvin turvallisuustietoisia”.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti