Uutiset

NYT: Trump keskustellut neuvonantajiensa kanssa myös lastensa ja vävypoikansa armahtamisesta

Presidentti Trumpin on kerrottu aiemmin keskustelleen henkilökohtaisen asianajajansa Rudy Giulianin kanssa siitä, tulisiko Giulianille itselleen antaa ennaltaehkäisevä armahdus.
Donald Trump jr. on joutunut tutkinnan kohteeksi erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan yhteydessä, kertoo New York Times. Kuva: EPA

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on keskustellut neuvonantajiensa kanssa mahdollisuudesta armahtaa ennaltaehkäisevästi omat lapsensa sekä vävypoikansa, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

Lehti kertoi jo aiemmin Trumpin keskustelleen henkilökohtaisen asianajajansa Rudy Giulianin kanssa siitä, tulisiko Giulianille antaa ennaltaehkäisevä armahdus. Lehti perusti tietonsa kahteen eri lähteeseen, joille on kerrottu keskustelusta.

New York Timesin mukaan tuorein keskustelu asiasta käytiin viime viikolla. Ei ole tietoa, kumman aloitteesta armahduksesta on puhuttu.

Myöskään siitä ei ole tietoa, mihin mahdollisiin rikoksiin Giuliani olisi syyllistynyt. Liittovaltion syyttäjät ovat kuulustelleet Giuliania muun muassa tämän liiketoimista Ukrainassa ja tämän osuudesta Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään syrjäyttämiseen.

Sekä Trumpin että Giulianin edustajat kieltäytyivät kommentoimasta asiaa New York Timesille.

Giulianin ja Trumpin keskusteluista on kertonut myös uutiskanava ABC News.

ABC:n mukaan ei ole täysin selvää, miten ennaltaehkäisevät armahdukset toimisivat, sillä yhtäkään Trumpin perheenjäsentä ei ole syytetty liittovaltion tasoisesta rikoksesta. Armahdustoimiin kannustavat lähteet kuvailevat tätä kuitenkin eräänlaiseksi vakuutukseksi.

Presidentin armahdukset eivät tarjoa New York Timesin mukaan suojaa paikallisten tai osavaltion rikosten osalta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Presidentin vävypoika Jared Kushner puolestaan on antanut lehden mukaan väärää tietoa liittovaltion viranomaisille ulkomaisista yhteyksistään.
Presidentin vävypoika Jared Kushner puolestaan on antanut lehden mukaan väärää tietoa liittovaltion viranomaisille ulkomaisista yhteyksistään. Kuva: EPA Presidentin vävypoika Jared Kushner puolestaan on antanut lehden mukaan väärää tietoa liittovaltion viranomaisille ulkomaisista yhteyksistään. Kuva: EPA

NYT: Trump pelkää Bidenin kostavan hänelle lastensa kautta

Trump on New York Timesin mukaan ilmaissut huolensa siitä, että maan seuraavan presidentin Joe Bidenin oikeusministeriö voisi kostaa Trumpille hänen kolmen vanhimman lapsensa tai hänen tyttärensä puolison kautta.

Näistä Donald Trump jr. on joutunut tutkinnan kohteeksi erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan yhteydessä, kertoo New York Times.

Tutkinta kohdistui tuolloin presidentin pojan Venäjä-yhteyksiin vuoden 2016 presidentinkampanjan yhteydessä. Donald Trump jr. ei kuitenkaan joutunut Muellerin tutkinnan pohjalta syytteeseen.

Presidentin vävypoika Jared Kushner puolestaan on antanut lehden mukaan väärää tietoa liittovaltion viranomaisille ulkomaisista yhteyksistään.

On kuitenkin epäselvää, miksi Trump on osoittanut huolta mahdollisista oikeustoimista Eric Trumpin ja Ivanka Trumpin osalta.

New York Times kuitenkin mainitsee, että Manhattanin piirikunnansyyttäjän Trump Organization -konserniin kohdistuvaa tutkintaa on laajennettu koskemaan miljoonien dollarien verovähennyksiä, jotka liittyvät konsulttipalkkioihin. Osa näistä palkkioista näyttää menneen Ivanka Trumpille.

Presidentin myöntämät ennaltaehkäisevät armahdukset ovat olleet Yhdysvalloissa harvinaisia, mutta niistä on muutamia ennakkotapauksia.

Esimerkiksi George Washington armahti 1700-luvun lopulla alkoholiveroa vastustaneen viskikapinan valtiopetossyytteet saaneet päätekijät.

Viime vuosisadalla Gerald Ford armahti etukäteen edeltäjänsä Richard Nixonin tämän presidenttiaikanaan tekemistä rötöksistä. Jimmy Carter puolestaan armahti ennaltaehkäisevästi tuhannet Vietnamin sodan kutsuntoja vältelleet miehet.

Spekulaatiot käyvät kuumana armahdusten ympärillä

Spekulaatiokirnu on käynyt kovaa tahtia presidentin potentiaalisten armahdusten ympärillä, ja myös Trumpin mahdollisuutta saada itsensä jotenkin armahdettua on pyörinyt mukana pohdinnoissa.

Fox News -uutiskanavan juontaja Sean Hannity kehottikin maanantaina Trumpia armahtamaan itsensä, jotta hän voisi välttyä mahdollisilta syytteiltä, joita Bidenin tuleva hallinto voisi häneen kohdistaa. Asiasta kertoivat useat yhdysvaltalaismediat, kuten esimerkiksi Hill ja Washington Post -lehdet.

Washington Postin mukaan on kuitenkin epäselvää, pystyisikö presidentti armahtamaan itsensä. Tästä ei ole Yalen yliopiston luennoitsijan ja entisen FBI-agentin Asha Rangappan mukaan ennakkotapauksia.

Lisäksi armahtamalla itsensä Trump periaatteessa myöntäisi syyllistyneensä rikokseen tai rikoksiin, Washington Post kirjoittaa.
Viime viikolla Trump armahti entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa Michael Flynnin.

Tuolloin Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Jani Kokko arvioi STT:lle, että Trump voi armahtaa presidenttikautensa loppumetreillä lähipiiristään ainakin ne henkilöt, jotka ovat tutkinnan kohteena tai jo tuomittu.

Uusimmat

Fingerpori

comic