Uutiset

NYT:n julkaisemalla videolla näkyy, kuinka ohjus ilmeisesti osuu lentokoneeseen Iranissa

Ukrainalainen matkustajakone putosi Iranin Teheranissa keskiviikkona pian lentoonlähtönsä jälkeen. Kuva: EPA

New York Times -lehti on saanut haltuunsa videon, jossa ilmeisesti näkyy Iranin ohjuksen osuminen lentokoneeseen Iranissa lähellä Teheranin lentokenttää. Ukrainalainen matkustajakone lakkasi keskiviikkona samalla alueella lähettämästä signaalia ennen kuin se putosi.

New York Times on tarkistanut, että video on aito.

Videolla kuuluu räjähdys, kun ohjus osuu koneeseen, mutta kone ei räjähdä. Lehti on määritellyt, että räjähdyksen jälkeen kone jatkoi lentämistä useita minuutteja ja kääntyi takaisin kohti lentokenttää.

Videolta saatavat visuaaliset ja äänijohtolangat sopivat yhteen ukrainalaiskoneen lentoratatietojen ja putoamisalueelta saatujen satelliittikuvien kanssa. Satelliittikuvat on otettu torstaina, ja ne toimitti New York Timesille avaruusteknologiayritys Maxar Technologies.

Videolla kuluu noin 10 sekuntia räjähdyksen aiheuttaman valovälähdyksen ja räjähdysäänen välillä. Äänen viive tarkoittaa lehden mukaan, että kone oli tapahtumahetkellä hieman yli kolmen kilometrin päässä kamerasta. Tämä sopii yhteen ukrainalaiskoneen lentoradan kanssa.

Sen on tallentanut lentoja jäljittävä FlightRadar24. Videolla näkyvät rakennukset vastaavat rakennuksia, joita näkyy samalta alueelta otetuissa satelliittikuvissa.

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan Iranissa pudonnut ukrainalainen matkustajakone ammuttiin alas.
Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan Iranissa pudonnut ukrainalainen matkustajakone ammuttiin alas. Kuva: EPA Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan Iranissa pudonnut ukrainalainen matkustajakone ammuttiin alas. Kuva: EPA

Iran pyytää Kanadaa jakamaan koneen alas ampumista tukevat tiedustelutiedot

Iranin johto on pyytänyt Kanadaa jakamaan kanssaan tiedustelutiedot, joiden mukaan Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen.

Lisäksi Iranin ulkoministeriö on kutsunut lentokonevalmistaja Boeingin mukaan tutkimaan koneen maahansyöksyä. Myös Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta ilmoitti osallistuvansa tutkintaan.

Ukrainalainen matkustajakone putosi Iranin Teheranissa keskiviikkona pian lentoonlähtönsä jälkeen. Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin lähteiden mukaan Iran ampui konetta kahdella ilmatorjuntaohjuksella.

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan Iranissa pudonnut ukrainalainen matkustajakone ammuttiin alas. Trudeau sanoi, että heillä on tietoa ja todisteita useista tiedustelulähteistä.

Myös Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi myöhään torstai-iltana, että lentokone todennäköisesti ammuttiin alas.

– Nyt olemme saaneet tietoja, joiden mukaan kone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella. Tämä on hyvin saattanut olla vahinko, Johnson sanoi lausunnossaan.

Turmassa kuoli 63 kanadalaista ja neljä Britannian kansalaista. Lisäksi koneessa oli 82 matkustajaa Iranista, kymmenen Ruotsista, neljä Afganistanista ja kolme Saksasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic