Uutiset

Odin-katupartioiden perustaja tuomittiin 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelyistä

Kemi

Odin-katupartioiden perustaja, kemiläinen Mika Ranta tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä. Kemi-Tornion käräjäoikeus määräsi hänet lisäksi keskiviikkona 50 tunniksi yhdyskuntapalveluun ja maksamaan tuhansien eurojen korvaukset uhrilleen.

Väkivaltaan johtaneet tapahtumat käynnistyivät viime kesäkuun 20. päivänä kemiläisessä ravintolassa. Ranta oli siellä seuranaan silloinen naisystävänsä, jonka kanssa hän on sittemmin avioitunut.

Ravintolassa oli myös Rannan entinen miespuolinen ystävä, joka oli jutellut Rannan naisystävän kanssa. Naisystävä kertoi poliisin kuulustelupöytäkirjassa olleensa vahvasti humalassa ja sanoneensa jostain tuohtuneena seurustelukumppanilleen, että tämän entinen ystävä olisi lyönyt häntä.

Esitutkinnassa tehdyissä kuulusteluissa ei tullut ilmi, että lyömistä olisi tapahtunut, eikä Rannan naisystäväkään kuulusteluissa enää sellaista väittänyt.

Kun Rannan entinen

ystävä poistui ravintolasta, Ranta juoksi tämän perään kadulla aloitti väkivallan. Uhrilla ei ollut mahdollisuutta puolustautua, koska hänellä oli käsi kipsissä ja Ranta hyökkäsi hänen kimppuunsa yllättäen takaapäin.

Ohi ajaneen sivullisen todistajan mukaan Ranta löi entistä ystäväänsä useita kertoja voimakkaasti päähän. Uhri kaatui maahan, jolloin Ranta jatkoi väkivaltaa potkimalla tätä.

Uhrin seurassa ollut nainen kertoi poliisin kuulustelussa yrittäneensä suojata uhria omalla vartalollaan, jolloin Ranta oli potkaissut häntäkin rintalastan yläosaan lähelle kurkkua niin, että tämä oli lentänyt pois uhrin päältä.

Myös toinen nainen oli yrittänyt estellä Rantaa, jolloin hän oli kaatunut ja loukannut polveaan.

Rannan pahoinpitelemältä

mieheltä katkesi leukaluu ja hänet jouduttiin viemään Ouluun leikattavaksi. Miehen leukaa jouduttiin korjaamaan kahdella titaanilevyllä, minkä lisäksi häneltä jouduttiin poistamaan terveitä hampaita ja suuta täytyi muutenkin operoida vammojen takia.

Mika Ranta kertoi poliisin kuulusteluissa ja oikeudessa syyksi väkivaltaansa hermojen menettämisen naisystävänsä puheista. Ranta myönsi oikeudessa pahoinpitelyn, mutta ei pitänyt sitä törkeänä.

Loukkaantunet naiset eivät vaatineet oikeudessa rangaistusta eivätkä korvauksia. Rannan pahoinpitelemä mieskään ei vaatinut rangaistusta, mutta vaati tältä korvauksia.

Rannan tapausta

puitiin keskiviikkona Kemi-Tornion käräjäoikeudessa. Lännen Mediaan kuuluva Pohjolan Sanomat kertoo, että Rannan mukana käräjäsaliin tuli joukko Odin-tunnuksiin pukeutuneita miehiä.

Rasistiset Odin-katupartiot sanovat olevansa olemassa turvatakseen etenkin naisia väkivallalta. Lehdistön selvityksissä on käynyt ilmi, että huomattavalla osalla järjestön jäsenistä on väkivaltarikoksia taustallaan. Myös Rannalla on aiempia tuomioita väkivaltarikoksiin liittyen.

Mika Ranta perusti Odin-järjestön viime kesänä, eli samoihin aikoihin tai hieman ennen kuin nyt oikeudessa käsiteltävät tapahtumat sattuivat. Ranta on uusnatsi ja hän on kertonut suunnittelevansa lähtemistä politiikkaan suomidemokraattien riveissä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti