Uutiset

"Odotukset olivat paisuteltuja" – asiantuntija ei yllättynyt historiallisen tapaamisen peruuntumisesta

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisen peruuntuminen ei yllättänyt Korean niemimaan tilanteeseen perehtynyttä tutkijaa Antti Leppästä Turun yliopistosta. Hänen mukaansa kokoukseen oli ladattu katteettomiakin toiveita.

-Odotukset olivat vähän paisuteltuja. Se, että Pohjois-Korea suostuisi yksipuoliseen ydinaseriisuntaan alueella, oli lähinnä ulkopuolisten tahojen tekemä tulkinta. Jonkin tulkinnan mukaan kyse on voinut olla Kim Jong-unin juonesta saada Donald Trump perumaan tapaaminen ja ottamaan asia niskoilleen. En kuitenkin voi ottaa kantaa siihen, onko tästä ollut kyse juuri siitä, Leppänen sanoo Lännen Medialle.

Tapaamisen peruuntuminen on merkittävä takaisku, vaikka epäilyt sen toteutumiseen lisääntyivät viime päivinä.

-Ei liennytys ehkä ihan kokonaan ojaan kaadu, mutta tässä voidaan palata jopa viime syksyn tilaan eli aikaan ennen niin sanottua olympialiennytystä, Leppänen sanoo.

Olympialiennytyksellä Leppänen viittaa siihen, että Pohjois-Korea osallistui omalla joukkueellaan Etelä-Korean talvikisoihin.

Väärin arvioitu

Leppänen arvioi, että Pohjois-Korea saattoi arvioida väärin Yhdysvaltojen kärsivällisyyden.

-Pohjois-Korea saattoi olettaa, että se voi jatkaa aggressiivista ja voimakasta retoriikkaansa, mutta Yhdysvallat jatkaisi silti tapaamisen valmisteluja.

Ylenkatsomista oli Leppäsen mukaan Pohjois-Korealta jo se, että se perui aiemmin toukokuussa ministeritapaamisen Etelä-Korean kanssa. Pohjois-Korea kertoi suivaantuneensa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteisestä sotaharjoituksesta.

Leppäsen mukaan Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisen peruuntuminen on iso arvovaltatappio Etelä-Korean hallinnolle.

-Etelä-Korea on investoinut paljon poliittista pääomaa tapaamiseen. Peruuntuminen on hallinnolle sisäpoliittinen taakka ja heikentää sen poliittista voimaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic