Uutiset

Ohikulkijat löysivät Norjan vuoristosta sattumalta yli tuhat vuotta vanhan, hyvin säilyneen viikinkimiekan

Norjalaiset metsästäjät ovat löytäneet sattumalta arviolta 1100 vuotta vanhan viikinkimiekan vuoristosta maan sisäosasta, kertoo Opplandin maakuntahallinto.

Noin metrin pituinen miekka on hämmästyttävän hyvin säilynyt siihen nähden, että se löytyi maan pinnalta osittain kivien alle hautautuneena. Tutkijoiden mukaan asia selittyy todennäköisesti miekassa käytetyllä korkealaatuisella teräksellä, sekä löytöpaikan kylmyydellä noin 1600 metrin korkeudella merenpinnasta. Alue on suurimman osan vuodesta lumen ja jään peitossa.

Tutkijat ovat päätelleet miekan muodosta, että se on peräisin noin vuosilta 850–950. Miekassa on todennäköisesti alun perin ollut luinen, puinen tai nahkaiden kädensija, joka ei kuitenkaan ole säilynyt.

Miekan löytöpaikka tutkittiin tarkoin muun muassa metallinpaljastinta käyttäen, mutta muuta viikinkijäämistöä ei löytynyt. Löytöpaikka oli vaikeakulkuisessa maastossa, jonne on kolmen tunnin kävelymatka lähimmältä tieltä.

Miekan alkuperä on arvoitus. Se on aikanaan ollut mahdollisesti omistajansa arvokkain omaisuus, joten sitä ei ole todennäköisesti hylätty kevein perustein.

Miekan omistaja on mahdollisesti menehtynyt itse vuorilla. Jos näin on käynyt, hänen ruumiinsa saattaa olla läheisen jäätikön uumenissa. Dagbladetin mukaan alueen asukkaiden tiedetään pitäneen alueella poroja viikinkiaikana.

Ilmastonmuutos sulattaa jäätiköitä, joiden alta paljastuu arkeologisia löytöjä jopa useiden tuhansien vuosien takaa. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan lähiseudulta löytyi kolme vuotta sitten 1300 vuotta vanha suksi, ja alueelta on löytynyt jopa 6000 vuotta vanhoja nuolenkärkiä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic