Uutiset

Ohjaajataiteen professori: Viime vuosituhannella saadut opit kannattaa päivittää tälle vuosituhannelle

Ylen maanantaiaamuna julkaisemassa uutisessa useat naisnäyttelijät kertoivat kokemuksistaan elokuvamaailmassa. Heidän mukaansa ohjaaja Aku Louhimies on kiusannut ja nöyryyttänyt heitä.

Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti tuomitsee kiusaamisen. Hän ei ymmärrä, miksi naiset joutuvat edelleen kiusaamisen kohteeksi.

-Näyttelijäntyössä sukupuolella ei pitäisi enää tänä päivänä olla merkitystä, mutta valitettavasti sillä on.

Rytin mielestä on hyvä, että naiset tulivat julkisuuteen yhdessä, eikä kyse ollut yksittäisen näyttelijän kokemuksesta.

Se, että Ylen jutussa haastatellut muut elokuvatyöryhmien jäsenet ovat olleet tietoisia kiusaamisesta puuttumatta asiaan, on Rytin mielestä myös tuomittavaa.

Rytin mukaan monet ohjaajat pitävät yllä hierarkiaa pönkittääkseen omaa auktoriteettiaan. Hänen mielestään ohjaajan tehtävä on kuitenkin antaa näyttelijälle puitteet näytellä.

-Epämiellyttävät menetelmät kertovat siitä, ettei ohjaaja arvosta näyttelijän ammattitaitoa, jos epämiellyttävät yllätykset ja kiusaaminen ovat ainoa keino saada aidonoloisia reaktioita.

Leffoissa hierarkkinen työtapa

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjaajataiteen professori Saana Lavaste toteaa, ettei hän ota kantaa Louhimiehen tapaukseen.

-Se on selvää, että kaikki kiusaaminen on tuomittavaa. Työyhteisön täytyy olla turvallinen eikä kasvoihin saa lyödä tai määrätä yllättäviä seksikohtauksia, mutta ryhmälähtöisellä työtavalla leffoja ei tehdä.

Ryhmälähtöisyydellä hän tarkoittaa sitä, että kaikilla on yhtäläinen valta päättää asioista.

Lavasteen mukaan suuressa elokuvatuotannossa hierarkkinen työtapa on välttämätön. Eikä se hänen mielestään ole paha asia. Elokuvia tehdään nimittäin tuotantoyhtiön pillin mukaan.

-Mitä isompi tuotto-odote tuotantoyhtiöllä on, sitä konservatiivisempi elokuva. Suuren elokuvan tuotannossa on niin iso taloudellinen riski, ettei haluta ärsyttää ketään.

Lavaste sanoo, että katsojallahan se valta on; siis valta päättää, mitä haluaa nähdä.

Maailmankuva kaipaa päivitystä

Lavaste sanoo, että maailma ja arvot muuttuvat ja niin pitäisi ihmisenkin. Hän toteaa, ettei viime vuosituhannella valmistunut ohjaaja voi toimia silloisen maailmankuvan mukaan.

-Maailmankuvaa pitää koko ajan päivittää. Arvojen muutos ei kuitenkaan ole helppoa.

Lavasteen mukaan ohjaajakoulutus on ollut isoissa muutoksissa viime vuosina. Teatterikorkeakoulussa opetetaan nykyään rinnakkain sekä ohjaajalähtöisiä että aihe- ja ryhmälähtöisiä työtapoja.

Välillä ohjaajan tehtävä on opiskelijoilla täysin hukassa.

-Joudun välillä perustelemaan opiskelijoille, miksi ohjaaja on vielä ammatti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic