Uutiset

Ohuen hötylumipeitteen alla vaanivat rakkakivikot ja kaatuneet puut – Lapin laskettelukeskukset varoittavat laskettelusta rinteiden ulkopuolella

Viime talven laskettelutapaturmista ainakin sata tapahtui rinteiden ulkopuolella. Tänä talvena lunta on Levillä ja Ylläksellä vain puolet normaalista. Se tekee laskettelurinteiden sivussa laskemisesta tavallistakin vaarallisempaa.
Varsinkin Länsi-Lapin tuntureilla on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen vähän lunta. Rinteiden ulkopuolella laskevia varoitellaan valkoisen hötylumen alla olevasta rakkakivikosta ja kaatuneista puista. Kuva: Anssi Jokiranta

Viime talvena sattui noin 100 laskettelurinteiden ulkopuolista tapaturmaa. Se on nelisen prosenttia kaikista Hiihtokeskusyhdistyksen tilastoihin kirjatuista tapaturmista.

Lukumäärä on todellisuudessa suurempi, sillä tilastoihin kirjautuvat vain ne tapaturmat, joiden pelastustehtävissä hiihtokeskusten henkilöstöä on ollut mukana.

Suosioon noussutta vapaalaskua harrastetaan pääosin muualla kuin laskettelukeskuksissa, eivätkä kaikki vapaalaskun tapaturmat päädy hiihtokeskusyhdistyksen tilastoihin.

Tapaturmista iso osa osuu junnuikäisille nuorille, jotka varsinkin Etelä-Suomen keskuksissa laskevat rinteiden sivussa niin kutsutuilla metsäreiteillä.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors sanoo, että vapaalaskun harrastus on kasvussa.

– Taustalla on outdoor-innostuksen kasvu, jossa haetaan myös seikkailullisia luontokokemuksia. Vapaalasku on kuitenkin suunnitelmallista ja sitä harrastavat pääasiassa aikuiset, kokeneet laskettelijat, sanoo Lindfors.

Tosin siinä harrastuksessakin on vaaransa, mistä osoituksena on tammikuussa Pohjois-Norjassa tapahtunut neljän vapaalaskijan hengen vaatinut lumivyöryonnettomuus.

Ylläksen laskettelurinteiden ulkopuolella vain vähän hötylunta

Rinteiden sivussa laskemista harrastetaan myös Lapin tuntureiden laskettelukeskuksissa

– Rinnealueet ovat valtavan suuria. Sen ulkopuolella tapahtuvan laskemisen valvonta on mahdotonta, sanoo Luoston rinnepäällikkö Janne Kuusela.

Juuri nyt Etelä-Suomen hiihtolomalaisten kansoittaessa Lapin laskettelukeskukset, rinteiden ulkopuolelle meneminen on suorastaan vaarallista.

– Hoidettujen rinteiden ulkopuolella tunturin rinne näyttää valkoisen lumiselta, mutta siellä on rakkakivikon päällä vain vähän hötylunta. Sinne on erityisen vaarallista lähteä, sanoo Ylläs Skin rinnepäällikkö Tuomo Poukkanen.

Hän on myös Suomen hiihtokeskusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Poukkanen näkee valistuksen parhaaksi keinoksi varoittaa rinteiden ulkopuolella tapahtuvan laskettelun vaaroista. Sitä Ylläksellä on hissilippujen myynnin yhteydessä tehtykin.

Levin vapaalaskurinne lumen puutteen vuoksi kiinni

Laskijamäärältään Suomen suurimman keskuksen, Levin, luonnonlumitilanne on poikkeuksellisen huono. 40 vuotta hissiyhtiö Levi Ski Resortin palkkalistoilla ollut rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo ei muista vastaavaa talvea.

– Luonnonlunta on vain noin puolet normaalimäärästä, sanoo Mäkitalo.

Levillä on rinneyhtiön ylläpitämä, vapaalaskijoille tarkoitettu rinne. Sitäkään ei ole voitu avata huonon lumitilanteen vuoksi.

Levillä rinteiden ulkopuolella sattuneita tapaturmia on ollut vain vähän. Sen sijaan vapaalaskun harrastajat ovat soitelleet kun ovat laskeneet sellaiseen paikkaan metsän keskelle, mistä eivät ole päässeet pois.

– Missään nimessä rinteiden ulkopuolelle ei pitäisi lähteä laskemaan yksin. Jos jotain sattuu, mukana olija voi ainakin tehdä hälytyksen, sanoo Mäkitalo.

Hiihtokeskusyhdistys: Noudata sääntöjä

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors oli sunnuntaina itsekin laskettelurinteessä, Pyhätunturilla Lapissa.

Hän sanoo, että hiihtokeskusyhdistyksen jäsenyrityksissä on tehty paljon rinneturvallisuuden parantamiseksi.

Tapaturmia silti sattuu, mutta ne ovat viime vuosina pysytelleet suurin piirtein samassa tasossa.

– Kannattaa noudattaa rinnesääntöjä. Niitä ei ole tehty laskettelijoiden kiusaamiseksi. Sen lisäksi, että huomioi olosuhteet, pitää sopeuttaa vauhti omiin laskutaitoihin ja huomioida myös muut laskettelijat. Silloin pystyy laskemaan turvallisesti rinteessä, sanoo Lindfors.

Tapaturmia sattuu,

Laskettelurinteiden harrastajajoukko on suurelta osin lapsia, mutta lapset ovat myös eniten tapaturmille alttiita.

Noin puolet Hiihtokeskusyhdistyksen tilastoimista 2600 tapaturmasta kaudella 2017–2018 sattui 7–17 -vuotiaille. Erityisen tapaturma-alttiita olivat laskettelua harrastavat lapset 13–17 vuoden ikäisinä.

Ylivoimainen pääosa, 74 prosenttia tapaturmista, sattui merkityillä rinteillä. 85 prosentissa tapauksista laskettelija loukkaantui kaatumisensa seurauksena.

Turvavarusteet eivät suojaa kaikilta tapaturmilta. Yli 90 prosenttia laskettelijoista käyttää kypärää, vain 8 prosenttia laskee ilman mitään turvavarusteita.

Loukkaantumiselle alttiina suksilla laskijoilla ovat polvet, ranteet, pää ja olkapäät. Lumilautailijoilla yleisin on rannetapaturma.

Uusimmat

Fingerpori

comic