Uutiset

Oikeistopopulistien äänistä syntyi Hollannissa kaksintaistelu – Thierry Baudet kalastelee samoilla vesillä kuin Geert Wilders mutta esittää asiansa sivistyneemmin

Thierry Baudet äänesti keskiviikkona aluevaaleissa Amsterdamissa. Hänen oikeistopopulistinen FVD-puolueensa sai eniten ääniä. Kuva: ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Thierry Baudet äänesti keskiviikkona aluevaaleissa Amsterdamissa. Hänen oikeistopopulistinen FVD-puolueensa sai eniten ääniä. Kuva: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Maahanmuuttoa vastustavilla ja EU:hun epäillen suhtautuvilla hollantilaisilla on valinnanvaraa.

Valkotukkainen Geert Wilders on järkyttänyt epäsovinnaisilla puheillaan jo kaksi vuosikymmentä. Nyt Wildersille on tullut vahva kilpailija.

Keskiviikon aluevaaleissa eniten ääniä keräsi puolue, jonka nimi on demokratian foorumi (FVD). Se on Thierry Baudetin vuoden 2016 lopussa perustama puolue.

Wildersin vapauspuolue hävisi Baudetin puolueelle, joka on myös valtakannallisten vaalien gallupeissa nousemassa kohinalla.

Baudetin puolueen vaalimenestys keskiviikon aluevaaleissa merkitsee sitä, että hallituskoalitio menettää enemmistön parlamentin ylähuoneessa, senaatissa.

Sama asia eri kääreessä

Geert Wilders ja Thierry Baudet ovat oikeastaan sama asia erilaisessa kääreessä. Kumpikin katsoo olevansa vuonna 2002 murhatun oikeistopopulisti Pim Fortuynin manttelinperijä.

Wilders on rääväsuinen ja rahvaanomainen. Hänen sanotaan vetoavan kouluja käymättömien tunteisiin.

Tyylikkäästi pukeutuva, anopin unelmavävyltä näyttävä Baudet kalastelee samoilla vesillä, mutta esittää asiansa sivistyneesti.

Yliopisto-opettajana ja tutkijana toiminut Baudet on kutsunut itseään ”Hollannin merkittävimmäksi intellektuelliksi”. Hänellä oli kolumnipalsta NRC Handelsblad -lehdessä ja hänen tekstejään on julkaistu ranskalaisessa Le Mondessa.

Ensimmäisen parlamenttipuheensa keväällä 2017 Baudet aloitti latinankielisellä puheenparrella. Hän istuutuu mielellään pianon ääreen tapailemaan Brahmsin sävelkulkuja.

”Naiset haluavaa kovaa käsittelyä”

Miten tällainen keikarimainen snobi sitten voi vedota isoon äänestäjäjoukkoon?

Maahanmuuton voimakasta rajoittamista vaativa äänestäjäosa on Hollannissa verraten iso. Osalle tästä ryhmästä Wildersin puheet Koraanin kieltämisestä ja moskeijoiden sulkemisesta ovat ehkä liikaa.

Baudet puhuu vasemmistoeliitistä, joka hallitsee mediaa. Kuitenkin hän itse osaa vetää oikeista naruista, jotta media kiinnostuisi. Hän on muun muassa väittänyt, että naiset haluavat tulla raiskatuiksi seksikumppaniensa toimesta.

Baudet on hyvää pataa Yhdysvaltain ääri-oikeiston alt-right-liikkeen johtohahmojen, valkoisten ylivaltaa propagoivien Jared Taylorin ja Milo Yiannopoulosin kanssa.

Alt-right-liikkestä on suora yhteys Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entiseen neuvonantajaan Steve Bannoniin, joka nyt sukkuloi eri puolilla Eurooppaa auttamassa oikeistopopulisteja vaalivoittoihin.

Maahanmuutto taas tapetille

Utrechtin kolme kuolonuhria vaatinut raitiovaunuisku viime maanantaina pysäytti Hollannin aluevaalien kampanjoinnin, sillä uhrien omaisia haluttiin kunnioittaa.

Thierry Baudet ei tästä piitannut. Hän jatkoi kampanjointia. Suuressa vaalitilaisuudessa hän vaati maahanmuuttopolitiikkaan täyskäännöstä. Vaikka iskun taustat ovat yhä hämärän peitossa, on vahvoja epäilyjä terroristisista motiiveista. Ampuja oli turkkilaistaustainen mies.

Utrechtin isku toi taas maahanmuuton, integraation ja islamilaisuuden poliittisen väittelyn keskiöön. Ilmastonmuutos sai tehdä tilaa.

Ilmastonmuutoksesta Baudet on samaa mieltä kuin Donald Trump: tutkijat ja tilastot valehtelevat.

Wilders ja Baudet

Äärioikeiston äänistä taistelee Hollannissa nyt kaksi karismaattista poliitikkoa.

Geert Wilders

55-vuotias Wilder perusti vapauspuolueen (PVV) vuonna 2006.

Suvussa indonesialaisia juuria. Vaimo unkarilainen Krisztina Marfai.

On ollut usein syytettynä vihan lietsonnasta uskonnollisia ja etnisiä ryhmiä vastaan. Tuomioita on langetettu, mutta niistä ei ole annettu rangaistuksia.

PVV:llä on 20 paikkaa parlamentin alahuoneen 150:stä.

Thierry Baudet

36-vuotias Baudet on historian ja oikeustieteiden tutkija.

Suvussa ranskalaisia ja indonesialaisia juuria. Avoliitossa iranilaisen naisen kanssa.

Perusti demokratian foorumi -puolueen (FVD) vuonna 2016.

FVD:llä on kaksi paikkaa parlamentin alahuoneessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti