Uutiset

Oikeus aloittaa poikkeuksellisen laajan hyväksikäyttövyyhdin käsittelyn — "Enolla" oli 13 vuoden aikana lähes 20 alaikäistä uhria

Syyttäjä vaatii helsinkiläismiehelle ja tämän rikoskumppanille rangaistusta muun muassa useista törkeistä raiskauksista ja törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Tekijöitä vaaditaan vastuuseen yhteensä 35 rikoksesta.
Epäillyn hyväksikäyttövyyhdin laajuus alkoi selvitä alkuvuodesta, kun poliisi käynnisti asiasta esitutkinnan yhden rikosilmoituksen perusteella. Kuva: Tomi Vuokola
Kuva: Tomi Vuokola

Helsingin käräjäoikeus aloittaa tänään torstaina kello 9.30 poikkeuksellisen laajan lasten hyväksikäyttövyyhdin käsittelyn.

Syyttäjä vaatii 64-vuotiaalle ”Enolle” ja toiselle henkilölle rangaistusta yhteensä 35 rikoksesta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2019. Teot kohdistuivat 19 uhriin, jotka olivat kaikki tapahtuma-aikaan alaikäisiä.

Tällä hetkellä osa uhreista on jo aikuisia.

 

Syyttäjä vaatii epäillyille rangaistusta muun muassa useista törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja näiden perusmuotoisista tekomuodoista.

Lisäksi rikosnimikkeinä juttukokonaisuudessa on useita pakottamisia seksuaaliseen tekoon, useita sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoja ja näiden kuvien levittämistä sekä yksi törkeä huumausainerikos ja yksi pahoinpitely.

Epäillyt ovat kiistäneet kaikki rikokset.

Syyttäjä ja uhrit ovat vaatineet oikeudenkäynnin ja uhrien henkilöllisyyden salaamista. Käräjäoikeus päättää asiasta heti oikeudenkäynnin aluksi.

On siis hyvin epätodennäköistä, että media tai yleisö pääsisivät seuraamaan varsinaista oikeuskäsittelyä. Seksuaalirikosten käsittely tapahtuu lähes aina suljetuin ovin uhrien yksityisyyden suojaamiseksi.

 

Kutsui itseään ”Enoksi”

Juttuvyyhti alkoi purkautua alkuvuonna tehdyn rikosilmoituksen myötä. Esitutkinnan edetessä rikosepäilyjen määrä kasvoi.

Heinäkuun lopussa poliisi tiedotti, että se epäilee 64-vuotiasta helsinkiläismiestä useista seksuaalirikoksista. Tuolloin epäiltyjä uhreja oli poliisin tiedossa 12.

Poliisi uskoi kesällä, että mahdollisia uhreja voisi löytyä vielä lisää. Näiden löytämiseksi poliisi julkaisi epäillyn miehen kuvan ja toivoi, että kaikki asiasta tietävät ottaisivat yhteyttä poliisiin.

Nyt käsiteltävässä juttukokonaisuudessa uhreja on yhteensä 19, eli seitsemän enemmän kuin heinäkuussa.

Poliisi on kertonut aiemmin, että se uskoo kaikkien epäiltyjen hyväksikäyttöjen tapahtuneen jutun päätekijän eli ”Enon” kotona Helsingin Laajasalossa.

Mies houkutteli alaikäiset nuoret asunnolleen alkoholin ja huumaavien lääkkeiden avulla.

Nuoret kutsuivat miestä nimellä ”Eno”. Miehellä on lukuisia profiileja sosiaalisessa mediassa, ja osassa hän käyttää itsekin itsestään ”Eno”-nimeä.

 

Käsittely jatkuu marraskuun loppuun

Ensimmäinen epäillyistä hyväksikäyttörikoksista alkoi vuonna 2006 ja kesti kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen rikokset ovat jatkuneet aina siihen saakka, että poliisi otti miehen kiinni.

”Eno” on tällä hetkellä vangittuna.

Sosiaalisen median profiileissaan mies kertoo työskennelleensä Ranskassa. Mediatietojen mukaan hän on kotoisin Marokosta ja muuttanut Suomeen parikymmentä vuotta sitten.

Helsingin käräjäoikeus on varannut hyväksikäyttövyyhdin käsittelylle yhteensä 18 istuntopäivää. Jutun pääkäsittelyn on tarkoitus loppua marraskuun lopussa.

Käräjäoikeus ilmoittaa myöhemmin, milloin se antaa asiasta ratkaisunsa.

Uusimmat

Fingerpori

comic