Uutiset

Oikeus: Mitro Repo irtisanottiin perusteettomasti – Helsingin ortodoksisen seurakunnan maksettava hänelle yli 30 000 euroa

Helsingin käräjäoikeus on osin hyväksynyt ja osin hylännyt ortodoksisen papin ja entisen europarlamentaarikon Mitro Revon tekemän kanteen koskien hänen irtisanomistaan.

Käräjäoikeus päätyi siis osin Revon kannalle hänen ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan välisessä työsuhderiidassa, joskaan ei täysin.

Helsingin ortodoksinen seurakunta määrättiin maksamaan Revolle neljän kuukauden palkka perusteettomasta työsuhteen päättämisestä. Lisäksi seurakunnan pitää korvata Revolle tämän oikeudenkäyntikulut.

Yhteensä seurakunnalle tulee maksettavaa hieman yli 30 000 euroa.

Oikeus antoi ratkaisunsa tänään kiirastorstaina.

Seurakunta irtisanoi Revon 2016

Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakuntaneuvosto irtisanoi Revon heinäkuun lopussa 2016, ja pappina työskennelleen Revon työsuhde päättyi vuoden 2017 alussa.

Repo riitautti irtisanomisen, koska hänen mielestään se tehtiin perusteettomasti.

Seurakunnan mukaan potkujen taustalla puolestaan oli Revon huono käytös ja se, että hän olisi laiminlyönyt työtehtäviään.

Oikeuden asiakirjoissa seurakunta kuvaili, että Repo olisi kommentoinut sopimattomasti seurakuntalaisten ulkonäköä, kohdellut huonosti muita työntekijöitä ja esittänyt muun muassa seksuaalissävytteisiä kommentteja.

Repo on puolestaan systemaattisesti kiistänyt seurakunnan väitteet, ja hän vaati oikeudessa seurakuntaa maksamaan hänelle kahden vuoden palkan korkoineen eli runsaat 90 600 euroa ja oikeudenkäyntikulut. Seurakunta vastaavasti vaati Revon kanteen hylkäämistä.

Helsingin käräjäoikeuden torstaisen ratkaisun mukaan seurakunta ei kyennyt näyttämään toteen sitä, että irtisanominen olisi tehty työsopimuslain vaatimin riittävin perustein.

Oikeus ei kuitenkaan ratkaisussaan hyväksynyt täysin Revon korvausvaatimuksia, koska oikeuden ratkaisun mukaan Repo oli omalla käyttäytymisellään myötävaikuttanut työsuhteensa päättämisen. Tämän vuoksi oikeus katsoi, että kahden vuoden palkan sijaan neljän kuukauden palkan korvaus riittää.

-Hänen (Revon) yksittäisiä sutkauksiaan, kommenttejaan henkilöiden ulkomuotoon, pukeutumiseen ja kansallisiin tai etnisiin ryhmiin liittyen on toki voinut perustellusti kritisoida, mutta kritiikki olisi tullut saattaa hänen tietoonsa täsmällisesti aikaan ja paikkaan sidottuna viimeistään varoitustilaisuudessa, oikeuden ratkaisussa todetaan.

Helsingin käräjäoikeus istui oikeutta maaliskuussa. Oikeudenkäynnissä kuultiin todistajia sekä Revon että seurakunnan kutsumina.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli Repo tai seurakunta voi hakea siihen muutosta Helsingin hovioikeudelta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic