Uutiset

Oikeus valmistautuu historialliseen arviointiin Turussa — Onko puukkoiskijä joukkosurmaaja vai terroristimurhaaja?

Viime vuonna 18. elokuuta marokkolainen turvapaikanhakija Abderahman Bouanane puukotti Turun keskustassa kymmentä ihmistä. Uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti. Veitseniskut mies tähtäsi uhriensa pään, kaulan ja ylävartalon alueelle.

Kolmen minuutin ja 465 metrin pituisessa tapahtumasarjassa ehti kuolla kaksi ja loukkaantua kahdeksan ihmistä, kunnes poliisi pysäytti miehen kesken teon reiteen ampumalla.

Puukotusta seuraavana päivänä Keskusrikospoliisi (KRP) ilmoitti tutkivansa silmitöntä veritekoa kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja kahdeksana samassa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Valtakunnansyyttäjä yhtyi KRP:n näkemykseen ja nosti miestä vastaan syytteet samoilla rikosnimikkeillä 27. helmikuuta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus aloittaa tänään asian käsittelyn valmisteluistunnolla.

1. Terroristinen tarkoitus

Oikeuslaitos joutuu arvioimaan ensimmäistä kertaa historiassa, täyttyvätkö Suomen maaperällä tehdyssä iskussa terrorismirikoksen kriteerit.

Rikoslain mukaan terrorismi tarkoittaa terroristisessa tarkoituksessa tehtyä tekoa, joka on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa jollekin valtiolle tai kansainväliselle järjestölle. Kyse on siis ennen kaikkea yhteiskunnalliseen rauhaan ja järjestykseen kohdistuvasta ja niitä vaarantamaan pyrkivästä useimmiten väkivaltaan tai sen uhkaan liittyvästä rikollisuudesta.

Suomessa ainoa rangaistus murhasta on elinkautinen vankeustuomio. Koska se on myös ankarin mahdollinen rangaistus, terrorismituomio ei koventaisi puukottajan rangaistusta.

KRP perustelee terroristista tarkoitusta Euroopan vastaavista iskuista tutulla toimintakaavalla. Joukkopuukottaja ihaili Isisin tavoitteita ja väkivaltaista ääriajattelua, puhui suomalaisista vääräuskoisina ja piti itseään Isisin taistelijana.

Puukottaja kävi rukoilemassa moskeijassa ennen tekoa, luki videolle uskonnollissävytteisen manifestin ja latasi sen muille radikaaliajattelijoille viestipalvelu Telegramiin.

Puukottaessaan hän huusi ”Allahu akbar” eli Jumala on suurin, toivoi saavansa marttyyrikuoleman ja Isisin ottavan nimiinsä hänen iskunsa.

2. Mielentilan merkitys

Turun puukottajalle tehtiin poikkeuksellisesti mielentilaselvitys jo esitutkinnan aikana. Varsinais-Suomen käräjäoikeus julkisti myös poikkeuksellisesti jo ennen oikeuskäsittelyn alkamista selvityksen tuloksen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan puukottaja oli rikosten tekohetkellä täydessä ymmärryksessä.

Hän ei ollut tekojensa aikana siis esimerkiksi psykoosissa, vaan ymmärsi tekonsa, kykeni säätelemään toimintaansa ja tajusi sen seuraukset.

Tästä syystä hän ei ole tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa, vaan oikeus voi tuomita hänet suorittamaan täysimääräisenä rangaistuksensa.

3. Oikeudenkäynti

Tänään tiistaina oikeus järjestää Turun käräjätalolla valmisteluistunnon. Samalla julkiseksi tulee poliisin esitutkintamateriaali lukuun ottamatta lain mukaan salassa pidettäviä tietoja kuten yksityiskohtia terveydentilasta.

Istunnossa tuomioistuin päättää pääkäsittelyyn liittyvistä käytännön järjestelyistä kuten aikatauluista, turvajärjestelyistä, tulkkien tarpeesta ja todistelun esittämisestä.

Lisäksi oikeus kartoittaa asianosaisten vaatimukset ja vastapuolen vastaukset vaatimuksiin.

Tuomioistuimen alustavan suunnitelman mukaan varsinainen oikeudenkäynti asiasta alkaa 9. huhtikuuta. Oikeudenkäynti on tarkoitus järjestää turvallisuussyistä Turun vankilassa niin, että yleisö voi seurata sitä videoyhteyden kautta Turun käräjätalolla.

Järjestelyn tarkoitus on turvata häiriötön oikeudenkäynti ja kaikkien siihen osallistuvien turvallisuus.

4. Avoimia kysymyksiä

KRP ei ole tavoittanut Turun joukkopuukotukseen liittyvää uzbekistanilaistaustaista miestä kansainvälisestä etsintäkuulutuksesta huolimatta. Mies asui Turussa, mutta lähti Suomesta viime kesänä.

KRP ei ole kertonut, missä roolissa se haluaa miestä kuulla.

Bouanane on myöntänyt henkirikokset ja niiden yritykset. Hän kiisti aiemmin tekojen terroristisen tarkoituksen, mutta avoimena on, myöntääkö hän sen sittenkin oikeudessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic