Uutiset

Oikeuskansleri: Soinin mukana olo abortinvastaisessa tilaisuudessa "ongelmallista", ulkoministeri on Suomen edustaja myös vapaa-ajallaan

Ulkoministeri ei toiminut oikeuskanslerin mielestä kuitenkaan lainvastaisesti, mutta saattoi aiheuttaa väärinkäsityksiä Suomen kannasta. Poliittinen arviointi on muiden käsissä
Ulkoministeri Timo Soinin esiintyminen abortinvastaisessa tilaisuudessa oli oikeuskanslerin mielestä "ongelmallista", sillä ulkoministeri on ministeri myös vapaa-ajallaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti luonnehtii ongelmalliseksi sitä, että ulkoministeri Timo Soini osallistui abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkallaan Kanadassa toukokuussa 2018.

Oikeuskanslerin päätöksestä kertovassa tiedotteessa todetaan, että ulkoministeri on ulkomailla Suomen valtion edustaja. Siksi hänen tulisi noudattaa kannanotoissaan erityistä varovaisuutta ja harkittua pidättyvyyttä.

– Kannanotoista on oltava selvästi erotettavissa, onko ne esitetty valtion edustajana vai kansanedustajana tai yksityishenkilönä, todetaan tiedotteessa.

Soini edusti virkamatkallaan kotimaata. Suomen lainsäädännössä abortti on sallittu.

Ulkoministeri Soini on puolustautunut sanomalla, että Suomessa on uskonnonvapaus ja hän osallistui tilaisuuteen vapaa-ajallaan.

Ongelmaksi asia muodostuu silloin kun toiminnassa sekoittuvat omat mielipiteet ja velvollisuudet valtion edustajana ilmaista Suomen kantoja.

– Tästä näkökulmasta arvioituna on ongelmallista, että nimenomaan ulkoministeri, jolla on toimivalta esittää Suomen ulkopoliittisia kantoja, ottaa kantaa aborttioikeutta vastaan virkamatkansa aikana, vaikkakin vapaa-ajallaan.

Oikeuskanslerin mukaan menettely on ollut omiaan lisäämään virheellisen tulkinnan mahdollisuutta ja vaaraa siitä, että Kanadassa syntyi väärä mielikuva Suomen virallisesta kannasta.

Oikeuskanslerin mielestä Soini ei kuitenkaan toiminut asiassa lainvastaisesti.

Sen sijaan poliittinen arviointi siitä, oliko Soinin menettely yhteensopiva Suomen ulko- tai sisäpoliittisen linjan kanssa, ei kuulu laillisuusvalvojan tehtäviin vaan poliittisen ministerivastuun piiriin. 

Uusimmat

Fingerpori

comic