Uutiset

Oikeuskanslerinvirasto pitää mediatietojen mukaan maakuntavaalien aikataulua liian kireänä – jännityshetket ovat käsillä

Oikeuskanslerinviraston mielestä maakuntavaalien ja sote-lakipaketin hyväksymisen välissä pitäisi olla noin kuusi kuukautta. Näin kertovat tiistaina Iltalehti sekä STT. Näiden medialähteiden mukaan oikeuskanslerinvirasto olisi lausunut näin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Maakuntavaalit on ollut tarkoitus järjestää lokakuun lopussa, mutta sote-lait saadaan mahdollisesti eduskunnan ratkaiseviin äänestyksiin vasta heinäkuun alussa. Näin maakuntavaalit olisi lykättävä vähiontään ensi vuoden alkuun, jos sote-uudistus toteutuu ja oikeuskanslerinviraston näkemys koetaan perustelluksi.

Jos näin käy, saatetaan harkita samalla sitä, että maakunta- ja eduskuntavaalit pidetään samana päivänä keväällä vaaliähkyn välttämiseksi. Loppukeväällä 2019 on vielä eurovaalit.

Aiemmin myös Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro on Twitterissä todennut nykyaikataulun olevan liian tiukka.

-Oma kantani on, että maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa 2018. Perustelut esitän toisessa yhteydessä (perustuslakivaliokunnassa), jos niitä kysytään, Lavapuro viestitti Twitterissä viime perjantaina.

Euroopan neuvosto on lisäksi suosittanut, että vaalien keskeisen lainsäädännön tulisi olla valmiina vuotta ennen vaaleja tai se tulisi kirjata perustuslain tasoiseen säännökseen.

Reilu kuukausi sote-vääntöä

Viimeistään hieman reilussa kuukaudessa selviää, syntyykö sote-uudistus hallituksen suunnitelmien mukaan. Seuraava koetinkivi voi olla edessä jo tällä tai ensi viikolla, kun perustuslakivaliokunta saattaa antaa lausuntonsa valinnanvapauslaista sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Iltasanomien mukaan valinnanvapauslakiesityksessä olisi yli 20 muutettavaa kohtaa ja valiokunta aikoisi kuulla vielä lisää asiantuntijoita, mikä voi aiheuttaa viivettä aikatauluun.

Jos vakavia perustuslaillisia ongelmia on, koko uudistus voi ainakin lykkääntyä uudestaan ja ensi kevään eduskuntavaalien myötä myös muuttua.

Viime kesänä perustuslakivaliokunta moitti valinnanvapautta koskevaa lakiesitystä. Ongelmalliseksi koettiin pakkoyhtiöitys, sen nopea aikataulu ja julkisten tehtävien yksityistäminen. Tarkoituksena oli aiemmin, että julkinen palvelutuotanto olisi yhtiöitetty uudistuksen yhteydessä alkuvuodeksi 2019, jotta julkiset yhtiöt voisivat kilpailla yksityisten yritysten kanssa.

Valiokunnan mukaan oli syntymässä riski siitä, etteivät kansalaiset saisi yhdenvertaisia sosiaali- ja terveyspalveluita vuonna 2019.

Näin uudistus on tulossa voimaan vasta vuonna 2020 ja pakkoyhtiöityksestä on luovuttu.

Valiokunnan lausunnosta selviää, onko uusi lakiesitys perustuslain mukainen ja ovatko kansalaiset saamassa uudistuksen myötä yhdenvertaisia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Moni sanoo sanansa

Sote-aikataulu riippuu paljon siitä, milloin sosiaali- ja terveysvaliokunta saa uudistuksen lakipaketin käsitellyksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuulee yli sataa asiantuntijatahoa ja saa lausunnon perustuslakivaliokunnan lisäksi myös valtiovarainvaliokunnalta, tarkastusvaliokunnalta, hallintovaliokunnalta, talousvaliokunnalta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalta.

Myöhemmin perustuslakivaliokunta käsittelee vielä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnosta, kunhan se saadaan edellä mainitun pohjalta tehtyä.

Eduskunnan käsittelyssä ovat samalla myös maakunta- ja sote-lait sekä pelastustoimen järjestämislaki ja kasvupalvelulaki. Kiistanalaisin laki on kuitenkin valinnanvapauslaki, joka mahdollistaa suuremman yritysten mukaantulon sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Urakka on suuri

Valiokunnat ovat keväällä lisänneet kokouksiaan, jotta ne saisivat lakiesitykset käsiteltyä ennen kesälomia. Urakka on suuri. Poliittista ilmapiiriä kiristää samalla se, että hallituspuolueet syyttävät oppositiota hidastelusta ja oppositio hallitusta kiirehtimisestä.

Tällä viikolla on kiistelty lisäksi siitä, tuoko uudistus tavoitellut kolmen miljardin euron säästöt.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti jo ottaa lisäaikaa käsittelyyn siten, että ratkaisevat käsittelyt olisivat eduskunnan suuressa salissa juhannuksen jälkeen ja heinäkuun alussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic