Uutiset

Oikeuskäsittely alkaa: Tämä kaikki tiedetään Turun elokuisesta joukkopuukotuksesta

Turussa viime vuoden elokuun puolivälissä sattuneen joukkopuukotuksen oikeuskäsittely alkaa tänään. Esitutkinta valmistui helmikuun alussa, ja kuun lopussa syyttäjä toimitti Varsinais- Suomen käräjäoikeuteen haastehakemuksen.

Marokkolaista vuonna 1994 syntynyttä Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Epäilty on myöntänyt puukotukset, mutta kiistänyt tekojensa terroristisen tarkoituksen. 7. päivä helmikuuta valmistuneen esitutkinnan perusteella keskusrikospoliisi (KRP) pitää iskua terroritekona.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) katsoo lausunnossaan, että Bouanane oli tekojen aikaan syyntakeinen. Tämä tarkoittaa, että hän olisi toiminut täydessä ymmärryksessä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi Bouananen mielentilatutkimukseen viime vuoden lokakuussa, ja sen mukaan mielentilatutkimusta pyysi epäilty.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Bouananen epäillään toimineen terroristisessa tarkoituksessa siten, että hänen tarkoituksenaan oli aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Bouanane on vangittuna todennäköisin syin epäiltynä. Oikeuskäsittely alkaa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tänään kello 10. Kyseessä on asian varsinaista pääkäsittelyä edeltävä valmisteluistunto.

Pääkäsittely on alustavasti ajateltu aloittaa 9. huhtikuuta Turun vankilassa.

Näin tapahtumat etenivät

Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui, kun Abderrahman Bouanane puukotti useita ihmisiä Turun keskustassa perjantaina 18. elokuuta 2017.

Poliisi sai ilmoituksen puukotuksista Turun Kauppatorilla kello 16.02. Epäilty haavoittui, kun poliisi pysäytti hänet reiteen ampumalla kello 16.05 Brahenkadulla. Yhteensä hän ehti puukottaa kymmentä ihmistä noin puolen kilometrin matkalla. Yksi uhri onnistui väistämään puukotuksen. Mies tähtäsi iskut uhrien ylävartaloon ja päähän

Poliisi sai lukuisia havaintoja, kuvia ja videoita tekojen silminnäkijöiltä.

Jo seuraavana päivänä KRP ilmoitti tutkivansa tekoja kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja kahdeksana samassa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä, ja syyttäjä nosti epäiltyä vastaan syytteet samoilla rikosnimikkeillä 27. helmikuuta. Esitutkinnan mukaan epäilty näki itsensä Isisin asialla.

Tutkinnan alkuvaiheessa vangittuna oli myös kolme muuta miestä. Yksi vangittiin todennäköisin syin epäiltynä ja kaksi lievemmällä syytä epäillä -nimikkeellä. Miehet vapautettiin, eikä heitä enää epäillä osallisuudesta puukotuksiin.

Yhtä henkilöä koskeva kansainvälinen etsintäkuulutus on kuitenkin yhä voimassa. Poliisi tavoittelee Uzbekistanissa syntynyttä mutta Turussa asunutta miestä, mutta ei ole tarkentanut, missä roolissa se haluaisi miestä kuulla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic