Uutiset

Oikeusministeriö: MV-lehden Ilja Janitskin luovutetaan Suomeen

Andorran korkein oikeus on juuri tehnyt päätöksensä MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin luovuttamista koskevassa asiassa. Janitskin luovutetaan Suomeen viranomaisten tekemän luovutuspyynnön mukaisesti, oikeusministeriön hallitusneuvos ja yksikön päällikkö Merja Norros vahvistaa Lännen Medialle.

-Olemme juuri saaneet tiedon, että Janitskin luovutetaan. Tämä on kaikki, mitä voin asiasta tällä hetkellä kertoa. Asiaa hoitava henkilö on lomalla ja hänen sijaisensa matkoilla.

Asiasta kertoi ensin MV-lehti, jonka mukaan Janitskinin luovutus tapahtuu 30 vuorokauden kuluessa. Oikeusministeriöstä luovutusaikataulua ei kerrottu eikä vahvistettu.

Janitskin vangittiin Suomessa poissaolevana ensi kertaa syksyllä 2016 epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kaikkiaan häntä epäillään noin 50 rikoksesta. Epäilyt liittyvät MV-julkaisuun.

Myöhemmin Janitskin otettiin kiinni Andorran lilliputtivaltiossa Suomen poliisin pyynnöstä. Janitskin vastusti luovuttamista ja vetosi leikkaushoitoa vaativaan sairauteen.

Tammikuussa oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen vahvisti STT:lle, että ministeriötä edustava andorralainen syyttäjä jätti valituksen aiemmin hylätystä luovutuspyynnöstä.

Korhosen mukaan luovutuspyyntöä ei alun perin hylätty Janitskinin terveydentilan vaan pyynnössä olleen muotovirheen takia. Tammikuussa Korhonen kertoi, että virhe oli korjattu ja oikeusministeriö odotti, että Andorra tekisi asiassa päätöksen, joka olisi kansainvälisten oikeudellisten velvoitteiden mukainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic