Uutiset

Oikeusministeriö: Nissisellä ovet yhä auki muihin virkoihin — uusi valtakunnansyyttäjä etsitään avoimella haulla

Valtioneuvosto on irtisanonut tänään torstaina Matti Nissisen valtakunnansyyttäjän virasta. Tämä on ensimmäinen kerta Suomen historiassa, kun näin korkeassa asemassa oleva lainkäytöstä vastaava virkamies irtisanotaan tehtävästään.

Irtisanomisen taustalla on Nissisen joulukuussa saama tuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta. Nissinen joutuu lähtemään tehtävästään heti, mutta hänelle maksetaan puolen vuoden irtisanomisajan palkka.

Oikeusministeriö (OM) vaati valtioneuvostolta Nissisen erottamista eilen keskiviikkona.

-Valtakunnansyyttäjän tehtävä on virka, jonka hoitamisessa voidaan edellyttää erityistä moitteettomuutta. Valtakunnansyyttäjän nauttima luottamus ja uskottavuus ovat keskeinen osa hänen toimintakykyään. Esimiesasemassa ja virastopäällikkönä häneen voidaan kohdistaa korkeampia vaatimuksia kuin virkamieheen yleensä, totesi oikeusministeri Antti Häkkänen OM:n tiedotteessa torstaina.

Oikeusministeriön ylijohtaja Arto Kujala painotti Lännen Medialle antamassaan haastattelussa, ettei päätös sulje Nissiseltä ovia muista tehtävistä.

-Ei tietenkään. Hänellä on takanaan 36 vuoden virkaura, valtavasti osaamista, kykyä ja taitoa sekä paljon annettavaa monessakin tehtävässä, Kujala sanoi.

-Vaikka Nissinen ei voi jatkaa maan ylimpänä syyttäjänä, tämä päätös ei sulje häntä kaiken muun ulkopuolelle.

Oikeusministeriö käynnistää pikaisesti avoimen hakuprosessin uuden valtakunnansyyttäjän nimittämiseksi.

-Haku on aidosti avoin, tämän tyyppisiin virkoihin ei kenellekään ole etuotto-oikeutta, Kujala sanoo.

Uusi valtakunnansyyttäjä voi aloittaa virassaan aikaisintaan puolen vuoden kuluttua, kun Nissisen irtisanomisaika päättyy. Siihen saakka maan ylimmän syyttäjän sijaisena toimii todennäköisesti apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

-Totta kai, se on hänen tehtävänsä. Voimme myös nimittää määräaikaisen valtakunnansyyttäjän, Kujala sanoo.

Kujala ei suostu spekuloimaan sillä, nouseeko Toiviainen irtisanotun Nissisen tilalle.

-Hakijoista valitaan parasta ja ansioitunein, hän toteaa.

Potkut saaneella Nissisellä on 30 päivää aikaa valittaa valtioneuvoston päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Jos Nissinen päättää valittaa, KHO tekee ratkaisun potkujen laillisuudesta aikanaan.

Valtioneuvosto perusteli irtisanomispäätöstä sillä, että valtakunnansyyttäjä edustaa oikeusjärjestelmään keskeisesti kuuluvaa instituutiota, jolta edellytetään erityistä luotettavuutta. Tahallisesti maan ylimmän syyttäjän virkatehtävässä tehty rikos on omiaan horjuttamaan koko syyttäjälaitoksen ja oikeusjärjestelmän luotettavuutta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic