Uutiset

Oikeusministeriö: Valtakunnansyyttäjällä puolen vuoden irtisanomisaika — saa palkkaa vaikka ei tekisi töitä

Potkut takaisivat valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle puolen vuoden palkan, kertoo oikeusministeriö.
Asiassa edetään virkamieslain mukaan. Vanhana virkamiehenä Nissisellä olisi oikeus puolen vuoden irtisanomisaikaan ja näin ollen myös irtisanomisajan palkkaan, kertoo oikeusministeriön ylijohtaja Arto Kujala Lännen Medialle.
Oikeusministeriö ilmoitti tänään keskiviikkona vaativansa Nissiselle potkuja tämän virkarikostuomion takia. Valtioneuvosto tekee asiasta ratkaisunsa huomenna torstaina.
Jos valtioneuvosto päätyy erottamiseen, tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Nissinen jatkaisi työskentelyä valtakunnansyyttäjän tehtävässä, Kujala sanoo.
Tällöin harkittavaksi tulee virasta pidättäminen. Palkkaan Nissisellä on kuitenkin oikeus.
Ministeriön erottamisvaatimuksen taustalla on Nissisen joulukuussa saama tuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Korkein oikeus tuomitsi Nissisen joulukuussa sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rikos tapahtui, kun Nissinen teki esteellisenä päätöksiä hankkia johtamalleen virastolle koulutuksia veljensä konsulttiyhtiöltä.

Valtakunnansyyttäjävirastossa (VKSV) tieto ministeriön esittämästä irtisanomisvaatimuksesta on otettu vastaan sekavin tunnelmin.
Tämä on erittäin vakava asia ja koskettaa koko syyttäjälaitosta, onhan kyse meidän kaikkien esimiehestä, kommentoi apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen VKSV:stä.
Toiviainen muistuttaa, että Nissisen tapaus on ainutlaatuinen koko Suomen oikeushistoriassa.
Kyse ei ole yksinomaan henkilöstä vaan instituutiosta, valtakunnansyyttäjän asemasta. Korkeiden virkamiesten täytyy nauttia täydellistä luottamusta kansan keskuudessa ja vaatimukset ovat todella kovat, Toiviainen sanoo.
Luottamusta punnitaan eri tavoin ja virkamies voi saada erilaisia seuraamuksia sen rikkomisesta. Nyt harkittavissa on ankarin mahdollinen seuraamus.
Lain edessä kaikki ovat yhdenvertaisia huolimatta asemastaan. Prosessi osoittaa, että Suomessa oikeusjärjestelmä toimii, Toiviainen kiteyttää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic