Uutiset Helsinki

Oikeustoimittajat huomioivat Poliisihallituksen salailukulttuurin edistämisestä

Oikeustoimittajat ry on myöntänyt vuosittaiset palkinnot julkisuuden jarruttamisesta ja edistämisestä. Salailupalkinnon sai Poliisihallitus, joka ohjeisti poliisit pimittämään tiedot esimerkiksi rikollisjengin jäsenyydestä ja kouluampujan ampumaharrastuksesta.
Pitkän linjan syyttäjä Eija Velitski Helsingin käräjäoikeudessa kesällä 2019 Arabianrannan murhajutun oikeudenkäynnin aikaan. Kuva: Kimmo Penttinen
Pitkän linjan syyttäjä Eija Velitski Helsingin käräjäoikeudessa kesällä 2019 Arabianrannan murhajutun oikeudenkäynnin aikaan. Kuva: Kimmo Penttinen

Oikeustoimittajat ry on palkinnut Poliisihallituksen vuoden suurimpana salailijana Sumuverho-palkinnolla. Vuoden Valokeilapalkinnon yhdistys antoi tänä vuonna oikeudenkäyntien käsittelyjulkisuuden edistämisestä Helsingin syyttäjäviraston syyttäjä Eija Velitskille.

Poliisihallituksen salailupalkinnon perusteena on poliisin viime vuosina lisääntynyt esitutkinta-asiakirjojen salailu. Oikeustoimittajat ry:n mukaan Poliisihallituksen tänä syksynä poliiseille antama valtakunnallinen salassapito-ohjeistus on omiaan estämään yleisön oikeutta saada varmistettua tietoa yhteiskunnasta.

– Samalla ylenpalttinen salaaminen vaikeuttaa yleisön mahdollisuuksia valvoa poliisin omaa toimintaa, Oikeustoimittajat ry perustelee tiedotteessaan.

Poliisi on viime vuosina salannut yksityisasiana muun muassa tietoja terroristisen murhaajan uskonnosta, henkirikoksen tekijän humalatilasta, perheväkivallasta ja järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuulumisesta.

Poliisihallitus julkaisi syksyllä 2019 Julkisuuslakikäsikirjan, joka toimii poliisin valtakunnallisena salassapito-oppaana. Käsikirjan linjauksien mukaan salaisia ovat läheisväkivaltakuvaukset, lapsikaappausasiat, Kela-huijaukset ja esimerkiksi kouluampujan ampumaharrastus.

Oikeustoimittajat pitää tätä ylisalaamisena ja katsoo, että oppaan tulkinnat ovat ristiriidassa perustuslain turvaaman julkisuusperiaatteen kanssa.

Oikeustoimittajat katsoo, että pitkän linjan syyttäjä Eija Velitski sen sijaan on edistänyt toiminnallaan julkisuutta ja avoimuutta. Helsingin syyttäjävirastossa työskentelevä Velitski on jäämässä eläkkeelle.

Hän on hoitanut syyttäjänä useita paljon julkisuutta saaneita rikosjuttuja kuten 8-vuotiaan Vilja Eerikan murhan ja sarjakuristajan viimeisimpää henkirikosta.

– Velitski on syyttäjänä pitänyt oikeussalissa julkisuuden puolta usein silloinkin, kun oikeudenkäynnin muut osapuolet ovat vaatineet salailua, yhdistys perustelee Valokeila-palkintoa.

– Viimeksi kesällä 2019 hän vaati syyttäjänä niin sanotussa Arabianrannan murhajutussa, että oikeus huolehtii myös julkisuuden toteutumisesta, vaikka muut asianosaiset vaativat jutun salaamista kokonaan.

Yhdistys muistuttaa, että arkaluontoisillakin rikosasioilla on usein laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Syyttäjä on oikeussalissa usein ainoa taho, jolla on tosiasiallinen mahdollisuus vastustaa oikeudenkäynnin liiallista salaamista.

Oikeustoimittajat ry kannustaa syyttäjiä pitämään mielessä oman syytteen ajamisen ohessa julkisuusintressin varjelemisen.

Oikeustoimittajat ry on suomalaisten rikos- ja oikeustoimittajien yhdistys, jonka tarkoituksena on yhteiskunnan avoimuuden ja julkisuuden edistäminen sekä jäsentensä ammatillisena yhdyssiteenä toimiminen.

Tämän jutun kirjoittaja kuuluu yhdistykseen, mutta ei ole ollut mukana päättämässä palkinnoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti