Uutiset

"Olet munannut itsesi kunnolla" – ulkoministeriöstä tehty kirja nostaa esiin arjen mokia ja urotekoja

Suomen ulkoministeri Åke Gartz antoi suorasanaista palautetta lähettiläs Eduard Palinille tämän vuonna 1951 tekemästä Islanti-raportista. Palin oli raportissaan haukkunut Islannin ja islantilaiset lyttyyn.

-Olet munannut itsesi kunnolla. Raporteissa on tarkoitus antaa ministeriölle asiallisia arvioita, ei purkaa omaa mielipahaansa, ulkoministeri Gartz painotti lähettiläälle.

Ministerin pelkona oli, että lähettilään raportti pilaa suhteet Islantiin, jos synkkä viesti kantautuu islantilaisten korviin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja Palin teki jatkossa säyseämpiä raportteja.

Tämä on yksi monista tarinoista, joita tietokirjailija ja ulkoministeriön tutkija Jussi Pekkarinen on koonnut uuteen Ei pelkkää glamouria -kirjaan. Kirja juhlistaa sata vuotta täyttävää ulkoministeriötä.

Pekkarinen tuo kirjassaan esille enemmän arkisia sattumuksia kuin pitkiä, diplomaattisia neuvotteluprosesseja.

-Diplomaatit ovat monessa aiemmassa kirjassa olleet pääosissa. Kirjassa tuodaan esille sitä, että ulkoministeriö ei toimi kunnolla ilman koko henkilökunnan yhteistyötä, Pekkarinen kertoi torstaina kirjan julkistamistilaisuudessa.

Rouva Löytäinen pelasti virkamiehiä

Kirjailija nostaa teoksestaan esille muun muassa rouva Löytäisen, joka huolehti ministeriössä vuosikymmenet kahvi- ja ruokatarjoilusta. Rouva Löytäistä kuvaillaan kirjassa hyväsydämiseksi joskin hieman nukkavieruksi henkilöksi, joka pelasti monen kiireisen viranhaltijan nälältä. Rouvan etunimeä Hilkka ei juurikaan töissä käytetty.

-Rouva Löytäinen kulki kahvikärryjensä kanssa vuosien ajan huoneesta toiseen ja vaihtoi aina kuulumisia muiden työntekijöiden kanssa. Hänestä tulikin todennäköisesti ulkoministeriön parhaiten informoitu henkilö, Pekkarinen kertoi.

-Siinä saattoivat jäädä herrat ilman sämpylöitä ja kahvia, jos eivät osanneet käyttäytyä, puhui puolestaan nykyinen ulkoministeri Timo Soini (sin.) rouva Löytäisestä.

Kirjaan tutustunut Soini kehui Pekkarisen teosta.

-Tarinat ovat herkullisia ja osoittavat, että ulkomninisteriön työ on yhteistyötä, Soini totesi.

Ulkoministeri löysi historian kertomuksista myös monia yhtymäkohtia nykyaikaan.

J.K. Paasikiveä on turvallista siteerata, kun hän on sanonut, että sopimukset eivät ole suurille valtioille esteitä eivätkä turva pienille. Se tuntuu tutulta tässä ajassa. Myös Yrjö Koskisen sanoma siitä, että voima ja oma etu sanelevat toiminnan ovat sitä, mitä nykyään paljon tapahtuu, Soini pohti.

Sekä Pekkarinen että Soini totesivat kuitenkin myös, että ulkoministeriössä on ollut ja on yhä kahden kerroksen väkeä siten, etteivät kaikki työntekijät ole toistensa kanssa kovin paljon tekemisissä.

”Kuwaitin konsuli” vaivasi vuosikymmeniä

Julkistamistilaisuudessa nostettiin toistuvasti esiin niin ulkoministeriötä kuin Supoa noin 30 vuotta vaivannut ”Kuwaitin konsuli” eli mies, joka omavaltaisesti esiintyi konsulina ja väärensi muun muassa pääministeri Harri Holkerin nimikirjoituksen suosituspapereihinsa, joilla hän tavoitteli taloudellista hyötyä itselleen.

”Kuwaitin konsuli” jatkoi väärinkäytöksiään, vaikka ulkoministeriö ja Supo häntä varoittivat. Viranomaisilla ei kuitenkaan ollut keinoja hänen toimintansa lopettamiseksi. Mies ei tosin ollut vaaraksi itselleen tai muille.

Ulkoministeriön näkemyksen mukaan ”Kuwaitin konsuli” häiritsi kuitenkin suhteita erityisesti arabimaihin. Esimerkiksi Saudi-Arabian kuningashuone sai ensimmäisen kosketuksen pääministeri Holkerin hallintoon ”Kuwaitin konsulin” kirjeiden kautta, mikä oli Suomen ulkopolitiikan kannalta hieman ongelmallista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic