Uutiset

"Oletko homo", kysyi Harakka Haavistolta ja oli pian entinen päätoimittaja – Nyt molemmat samassa hallituksessa

Timo Harakka sai potkut Vihreän Langan päätoimittajan paikalta Pekka Haaviston tultua vihreiden puheenjohtajaksi. Potkujen syyksi on tarjolla kaksi vaihtoehtoista tarinaa.
Pekka Haavisto toimi ensimmäisen kerran vihreiden puheenjohtajana vuosina 1993–95. Kuva on vuodelta 1995, jolloin Haavisto luopui puheenjohtajuudesta. Kuva: Daniel Wallenius
Pekka Haavisto toimi ensimmäisen kerran vihreiden puheenjohtajana vuosina 1993–95. Kuva on vuodelta 1995, jolloin Haavisto luopui puheenjohtajuudesta. Kuva: Daniel Wallenius

 

 

Tänään nimitetyssä Antti Rinteen (sd.) hallituksessa istuu kaksi ministeriä, joiden polut ovat historiassa ristenneet ja lähteneet sitten tyystin eri suuntaan.

He ovat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja työministeri Timo Harakka (sd.) Kun Haavisto aloitti ensimmäisen kautensa vihreiden puheenjohtajana vuonna 1993, Harakka oli ollut Vihreän Langan päätoimittaja vuodesta 1990 lähtien. Tämä pesti päättyi kuitenkin potkuihin tammikuussa 1994.

Vihreän Langan mukaan Haavisto lähetti tuolloin lehteä kustantavalle osakeyhtiölle kirjeen, jossa vaati hallitukselta toimenpiteitä.

Lehtiyhtiön työntekijä oli kavaltanut siltä 270 000 markkaa, mitä paikattiin puolueen antamalla lainalla. Harakka sanoo Vihreän Langan vanhassa haastattelussa, että puolue pystyi vaatimaan lainansa vastineeksi asioita.

Puolue sai lehteen oman sivunsa. Haaviston kirjeessä sanottiin, että lainan ehtoja oli rikottu. Vihreän langan mukaan lehden toimitus oli muokannut puolueen sivun aineistoa.

Harakka sanoo samassa jutussa, että kyse oli yhdestä jutusta, joka jätettiin julkaisematta.

Timo Harakka oli Vihreän Langan päätoimittaja vuosina 1990–1994. Kuva: Seppo Roth / Arkisto
Timo Harakka oli Vihreän Langan päätoimittaja vuosina 1990–1994. Kuva: Seppo Roth / Arkisto

Toinen versio potkujen syyksi on se, että Harakka kysyi haastattelussa Haavistolta, onko tämä homo. Harakka kertoi vuonna 2012 blogissaan esittäneensä kysymyksen vilpittömästä uteliaisuudesta. Samassa yhteydessä hän mainitsee sen olleen ”kenties tyhmä kysymys, jonka soisi jo jäävän taka-alalle.”

Timo Harakkaa ei tavoitettu haastattelua varten. Iltalehdelle Harakka ilmaisi mieluummin suuntaavansa katseen eteenpäin vanhojen kaivelemisen sijaan. Pekka Haaviston vastaus Lännen Medialle on samankaltainen.

– Käsittääkseni se on vanha tapaus ja uskon, että siihen ei ole enää tarvetta palata. Olemme olleet Timon kanssa paljon tekemisissä eri yhteyksissä, enkä usko, että tämä on ongelma.

Harakan erotti päätoimittajan paikalta lopulta Vihreän Langan hallitus. Haavisto ei halua ottaa kantaa potkujen syihin.

– Yhtiön hallitus teki ratkaisut. En osallistunut päätöksentekoon enkä keskusteluihin asiasta, enkä voi ottaa asiaan kantaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic