Uutiset

"Oli vain sattumasta kiinni, etten ollut paikalla" — Kuopiolaisnuorten tietojen mukaan kouluiskussa kuollut oli alaikäinen

Lännen Media Kuopiossa: Opiskelijoita pelottaa palata kouluun, jossa "opiskelukaverit ovat juosseet verissäpäin". Paikalliset nuoret miettivät, lisäisivätkö metallinpaljastimet oppilaitosten turvallisuutta.
Pinja Liimatainen (vas.) kertoo, että oli vain sattumaa, ettei hän ollut paikalla opiskelupaikassaan iskun tapahtumahetkellä. Sara Lappalainen kertoo, että hänen kaverinsa evakuoitiin oppilaitoksesta teon jälkeen, mutta tämä ei loukkaantunut fyysisesti iskussa. Kuva: Matias Honkamaa
Pinja Liimatainen (vas.) kertoo, että oli vain sattumaa, ettei hän ollut paikalla opiskelupaikassaan iskun tapahtumahetkellä. Sara Lappalainen kertoo, että hänen kaverinsa evakuoitiin oppilaitoksesta teon jälkeen, mutta tämä ei loukkaantunut fyysisesti iskussa. Kuva: Matias Honkamaa

– Vanhemmat ja muut sukulaiset soittivat heti ja kysyivät oletko kunnossa. Onneksi opiskelen eri paikassa.

Näin kertoo kampaamoalaa opiskeleva Sara Lappalainen, 18, järkyttävistä tapahtumista Kuopiossa tiistai-iltana Lännen Medialle.

Nuoret viettävät aikaa Kuopion keskustassa sijaitsevassa Sokoksessa. Ihmisiä on vähän liikkeellä, sillä ulkona sataa kaatamalla.

Pinja Liimatainen, 20, sanoo olevansa järkyttynyt. On vain sattumasta kiinni, ettei hän ollut paikalla koulussaan, kun 25-vuotias mies alkoi riehua sapelinkaltaisella miekalla koulun tiloissa tiistaina päivällä.

– Olen työharjoittelussa, enkä käy koulussa tällä hetkellä kuin pari kertaa kuukaudessa. Tuntuu, etten halua mennä sinne enää, kun mietin mitä siellä on tapahtunut. Opiskelukaverit ovat juosseet verissäpäin, Pinja Liimatainen kuvailee tuntojaan.

Nuorta naista vapisuttaa tapahtumien ajatteleminenkin.

Savon ammattiopistossa kuoli tänään nainen ja loukkaantui 10 henkilöä. Nuorten tietojen mukaan väkivallanteossa kuollut nuori on vuonna 2003 syntynyt tyttö.

– Tosi nuori, yksi nimettömänä pysyttelevä nuorukainen puuskahtaa.

Sokoksen liikekeskuksessa tiistai-iltana aikaa viettävä nuorisojoukon tietojen mukaan veriteossa ei ole loukkaantunut tai kuollut heidän tuttaviaan. Nuoret kertovat, että epäillystä tekijästä ja hänen motiiveistaan on liikkunut tiistaipäivän aikana monenlaisia huhuja.

– Huhujen mukaan teko liittyisi esimerkiksi tunteisiin, koulukiusaamiseen tai huumeisiin, Sara Lappalainen kuvailee.

– Ilmeisesti tekijän silmät seisoivat päässä, niin kuin hän olisi ollut huumeissa.

Lappalainen kertoo, että hänen kaverinsa oli paikalla päivällä oppilaitoksessa.

– Hänet evakuoitiin. Hän laittoi (sosiaaliseen mediaan) videon, jossa poliisi käveli kouluun aseen kanssa. Eiköhän hän ole nyt kotona kunnossa, mutta totta kai varmasti järkyttyneenä, Sara Lappalainen kuvailee.

– Tästä jäi hirveä järkytys. Ei olisi, että tällaista voi sattua, varsinkaan Kuopiossa, kun täällä kaikki tuntee toisensa, Pinja Liimatainen sanoo päätään pudistellen.

Nuoret toivovat, että oppilaitokset voisivat estää vastaavat tapahtumat jatkossa.

– Minua ainakin pelottaa, että tällaista voi tapahtua minunkin koulussani. Jenkeissähän monessa koulussa on turvatarkastukset ja metallinpaljastimet, Sara Lappalainen pohtii.

– En tiedä, tekisivätkö sellaiset olon turvallisemmaksi myös täällä Suomessa. Vai myöhästyisivätkö kaikki oppilaat vaan aina tunneilta niiden takia, Pinja Liimatainen miettii.

Iskusta epäilty vuonna 1994 syntynyt mies asuu parin kilometrin päässä tapahtumapaikalta kauppakeskus Hermannista.

Iltakuuden aikaan kerrostaloyhtiön pihalla parveili poliiseja. Ikkunoista kurkki ihmisiä, moni talon asukkaista ihmetteli tapahtumia.

Poliisin tekninen tutkintaryhmä kulki sisään ja ulos väkivallanteosta epäillyn kotirapussa. Lännen Median saapuessa paikalle ryhmä askarteli tämän huoneiston ulko-oven lukon parissa.

Poliisi pyysi työrauhaa, ja poistui pian kokonaan paikalta.

Pian tämän jälkeen paikalle kerääntyi toimittajia ja kuvaajia useista maan suurimmista mediataloista. Asukkaat eivät juurikaan näyttäytyneet.

Ammattioppilaitokseen tehdystä väkivaltaisesta iskusta epäilty mies asuu opiskelija-asuntolan tapaisessa talossa. Asunnon ovat pieniä yksiöitä, ja asukkailla on käytössään yhteiskeittiö.

Talossa asuu paljon ulkomaalaistaustaisia nuoria ja vaihto-oppilaita.

Kuopion yliopistossa opiskeleva mies ei halua esiintyä nimellään mutta kertoo, että moni opiskelunsa yliopistossa vastikään aloittanut vaihto-oppilas oli tiistaina järkyttynyt tapahtumista.

– Tutoroin vaihto-oppilaita, ja tässä on ollut selittämistä, että Kuopiossa voi tapahtua jotakin tällaista. Kyllä tämä minuakin järkyttää, mies kertoi Lännen Medialle.

Jotkut talon asukkaista kertoivat olleensa hämmentyneitä ja peloissaan tiistain tapahtumista, kun poliisi saapui niin näkyvästi tutkimaan heidän kotitaloaan.

Iltalehti uutisoi, että poliisi löysi tekijän kotoa polttopullovarustuksen.

Yhden ihmisen hengen vaatinut hyökkäys tapahtui ammattiopistossa, joka sijaitsee Kauppakeskus Hermanissa noin viisi kilometriä Kuopion keskustasta.

Poliisi sulki ja eristi kauppakeskuksen hyökkäyksen jälkeen. Paikka pysyi eristettynä koko tiistain.

Väkivaltateon aikaan opistossa oli paikalla noin 300 opiskelijaa.

Iltakahdeksan jälkeen Kuopiossa satoi yhä kaatamalla, ja väkeä oli vain vähän liikkeellä kaupungilla.

SPR:n henkisen tuen ryhmä päivysti tiistai-iltana Kuopion keskustassa. Ryhmän pakeilla kävi harvakseltaan ohikulkijoita.

Uusimmat

Fingerpori

comic