Uutiset

Olisitko tiennyt näihin vastaukset?

Korkeasta koulutustaustasta ei ole mitään hyötyä, kun selvitetään suomalaisten tietoutta maailman tämänhetkisestä köyhyystilanteesta.

Ulkoasiainministeriön teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on paljon synkempi käsitys maailman köyhyydestä kuin mitä todellisuus on. Kaikkein synkimmän arvion todellisuuteen nähden suomalaiset antavat siitä kuinka monella kehitysmaan lapsella on mahdollisuus aloittaa koulunkäynti. Valtaosaan kysymyksistä suomalaiset eivät tiedä oikeaa vastausta.

Esimerkisi yliopistotutkinnon suorittaneista vain kymmenen prosenttia tiesi, kuinka suurta lapsikuolleisuus maailmassa nykyisin on. Lisäksi yli 80 prosenttia yliopistotutkinnon suorittaneista luulee, että vain alle puolet kehitysmaiden lapsista aloittaa peruskoulun.

Lähimpänä totuutta suomalaisten käsitykset ovat maailman vesitilanteesta, malariakuolleisuudesta ja siitä kuinka paljon Suomi käyttää rahaa kehitysyhteistyöhön.

55 prosenttia suomalaisista arvioi oikein esimerkiksi sen, että puhtaan juomaveden saanti on parantunut vuoden 1990 jälkeen.

Taloustutkimuksen kyselyyn haastateltiin tuhatta suomalaista viime joulukuussa. Tutkimuksen kysymykset liittyvät YK:n vuosituhattavoitteisiin.

Olisitko sinä tietänyt vastausta näihin kysymyksiin?
 

1. Onko maailmassa tänä päivänä enemmän vai vähemmän äärimmäisessä köyhyydessä eläviä ihmisiä kuin vuonna 1990?

Suomalaiset uskovat: 76 % vastanneista luulee äärimmäisen köyhyyden lisääntyneen maailmassa vuoden 1990 jälkeen. 

Todellisuus: Köyhien osuus maailman väestöstä on puolittunut viimeisten 25 vuoden aikana. Nyt äärimmäisessä köyhyydessä elää 15–24 prosenttia maailman väestöstä, mutta 700 miljoonaa vähemmän kuin 1990-luvun alussa.

2. Kuinka monta prosenttia kaikkien kehitysmaiden lapsista aloittaa peruskoulun?

Suomalaiset uskovat: Jopa 82 prosenttia vastanneista luulee, että peruskoulun aloittaa vain alle puolet kehitysmaiden lapsista. 

Todellisuus: Yli 90 prosenttia kehitysmaiden lapsista aloittaa peruskoulun. Erityisesti koulunkäynti on lisääntynyt Afrikassa, missä koulunkäynti on kasvanut lähes 20 prosenttiyksiköllä vuosituhannen vaihteen jälkeen. Vain 3 prosentta vastanneista tiesi oikean vastauksen.

3. Kuinka monta tyttöä sataa poikaa kohden aloitti peruskoulun vuonna 2010?

Suomalaiset uskovat: 89 prosenttia vastanneista uskoo, että peruskoulun aloittaa kehitysmaissa 40–79 tyttöä.

Todellisuus: Yli 95 tyttöä sataan poikaan nähden aloittaa koulun. Vain kaksi prosentti suomalaisista osasi arvioida oikein, kuinka monta tyttöä koulun aloittaa.

4. Kuinka monta alle 5-vuotiasta lasta kuolee vuodessa?

Suomalaiset uskovat: 31 prosenttia uskoo nykyisen lapsikuolleisuuden olevan 10 miljoonaa lasta vuodessa, kun vuonna 1990 alle 5-vuotiaita lapsia menehtyi lähes 13 miljoonaa vuodessa.

Todellisuus: Alle 5-vuotiaita lapsia menehtyy vuodessa noin 6 miljoonaa. Vain 11 prosenttia vastanneista tiesi oikean vastauksen.

5. Miten suurella osuudella maailman naisista on mahdollisuus käyttää tehokkaita ehkäisymenetelmiä?

Suomalaiset uskovat: 65 prosenttia vastanneista arvioi, että korkeintaan 60 prosentilla maailman naisista on mahdollisuus tehokkaan ehkäisymenetelmän käytöön.

Todellisuus: Yli 90 prosentilla naisista on joko käytössä tai mahdollisuus käyttää tehokkaita ehkäisymenetelmää. Oikean vastauksen tiesi vain 2 prosenttia vastanneista. (LM-FL)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic