Uutiset Helsinki

Öljytuottajat lähellä sopimusta tuotannon leikkauksista, uhkana öljymaiden tulojen romahdukset ja rankat budjettileikkaukset

Saudi-Arabia on kiristänyt muita maita tuotannon lisäyksillä, mikä on romahduttanut öljyn hinnan. Matala hinta on myrkkyä öljynviennistä riippuvaisille maille.
Yhdysvaltain Texasin osavaltio on yksi maan öljykeskittymistä. Yhdysvaltojen öljytuotanto ei ole kannattavaa nykyisellä maailman markkinahinnalla. Kuva: epa08348886
Yhdysvaltain Texasin osavaltio on yksi maan öljykeskittymistä. Yhdysvaltojen öljytuotanto ei ole kannattavaa nykyisellä maailman markkinahinnalla. Kuva: epa08348886

Öljytuottajamaiden järjestö OPEC on lähellä sopimusta, jolla supistetaan hinnaltaan romahtaneen öljyn tuotantoa.

Öljymaat kävivät perjantaina G20-maiden kokouksessa videon välityksellä neuvottelut, jossa ne pyrkivät sopimaan leikkauksista, joita maat tekevät öljytuotantomääriinsä.

Maat kertoivat päässeensä sopimukseen, jolla leikkaisivat tuotantoa porrastetusti vuoteen 2022 asti.

Lopullista sopimusta ei päästy vielä vahvistamaan, koska Meksiko ei suostunut supistamaan omaa tuotantoaan niin paljoa kuin mihin muut maat ovat sitoutumassa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, että Yhdysvallat kompensoisivat Meksikon leikkauksissa tekemällä omiaan.

G20-maiden kokouksessa keskustelleet energiaministerit ilmoittivat olevansa yksimielisiä siitä, että öljytuotantoa on leikattava hinnan vakauttamiseksi.

Öljymaiden tulot uhattuna

Romahtanut hinta uhkaa öljynviennistä riippuvaisten maiden tuloja ja valtioiden budjetteja.

Esimerkiksi Venezuelan taloudellinen, poliittinen ja sosiaalinen romahdus on seurausta viime vuosien alhaisesta öljynhinnasta.

Perjantaina valmistellun sopimuksen tavoitteena on saada öljyn hinta nousuun sen romahtaneelta nykytasolta. Pyrkimyksenä on leikata globaalia tuotantoa 10 prosentilla.

Saudi-Arabia kykenee kiristämään muita maita sillä, että se ei rajoita tuotantoaan, mikä laskee öljyn hintaa.

Saudi-Arabiassa öljyn tuotantokustannukset ovat huippumatalat eli maa saa voittoa öljynviennistä, vaikka markkinahinta on romahtanut. Esimerkiksi Yhdysvaltojen liuskeöljytuotanto on kannattavaa vain merkittävästi nykyistä ylemmällä öljyn hinnalla.

Ennen viime päivien neuvotteluja Yhdysvallat ovat uhanneet Saudi-Arabiaa öljytulleilla, mikäli maa ei suostu rajoittamaan öljynhintoja.lair)

Uusimmat

Fingerpori

comic