Uutiset

Olkiluodon kakkosvoimalan sulku aiheuttaa vajeen Suomen sähköntuotantoon – sitä korvataan lähinnä tuontisähköllä

Energiateollisuuden mukaan kuluttaja ei muutosta juuri huomaa. Kinkut paistuvat ja saunat lämpiävät jouluna niin kuin ennenkin.
Olkiluodon ydinvoimalaitos sijaitsee Eurajoella. Kuva: Veera Korhonen
Olkiluodon ydinvoimalaitos sijaitsee Eurajoella. Kuva: Veera Korhonen

Ongelma on olemassa, mutta se ei ole suuri. Näin Energiateollisuus ry kuvaa Olkiluoto 2:n häiriötilanteesta johtuvan mahdollisesti pitkän sulun vaikutuksia Suomen sähkömarkkinoihin.

Kotimaan patoaltaissa riittää vettä juoksutettavaksi ja sähkön tuontia voidaan lisätä. Lisäksi teollisuuden kanssa on tehty kulutusjoustosopimuksia.

– Niitä on tosin tehty lähinnä sellaisen tilanteen varalle, jossa on useita häiriöitä yhtä aikaa. Silloin Fingrid ikään kuin maksaa teollisuudelle siitä, että se kuluttaa vähemmän, toteaa johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta.

Olkiluoto 2 on iso yksikkö

Tyypillisenä joulukuisena päivänä Olkiluoto 2 tuottaa Salomaan mukaan arviolta 7-8 prosenttia Suomessa käytettävästä sähköstä.

– Määrä on kohtalainen. Se on iso yksikkö.

– Kulutukseen vaikuttaa muun muassa sää, mutta esimerkiksi torstaina vaje korvaantui pääsääntöisesti tuonnin lisäyksellä Pohjoismaista. Jos kyse on pitkäaikaisesta häiriöstä, Venäjän-tuonti voi lisääntyä päivisinkin.

Hintataso noussut muutenkin

Pekka Salomaa arvelee, että kuluttajat eivät huomaa muutosta mitenkään lukuun ottamatta niitä talouksia, joilla on markkinahintainen sopimus.

Jouluksi siis riittää lämpöä sekä lämmitykseen että kinkkujen paistamiseen. Pitkällä tähtäimellä Olkiluodon tilanne voi kuitenkin hieman vaikuttaa myös kuluttajasähkön hintaan varsinkin, kun hintataso on muutenkin hieman noussut marraskuun jälkeen.

Energiateollisuus edustaa yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja.

Uusimmat

Fingerpori

comic