Uutiset

Olkiluodon ydinvoimalan vioittuneet sauvat yhä tutkinnassa

Olkiluodon ydinvoimalan ykkösreaktorissa on havaittu sekä 2016 että 2017 vioittunutta polttoainetta eli radioaktiiviset polttoainesauvat ovat jotenkin vaurioituneet.

Vuoden 2016 sauvavaurioiden syyn piti selvitä viime vuoden lopulla, mutta tutkimukset ovat viivästyneet. Osa sauvoista lähetettiin Ruotsiin tutkimuksiin.

-Tuloksia ei vielä ole, koska tutkimuksissa on ollut viivettä. Saamme tuloksia ensimmäisen vuosineljänneksen aikana kertoo projektipäällikkö Niko Mononen Säteilyturvakeskuksesta.

Toistaiseksi on voitu sulkea pois se, että vioittuminen olisi johtunut vierasesineestä. Säteilyturvakeskuksen mukaan ydinvoimalaa on käytetty ohjeiden mukaisesti.

Myös viime lokakuussa havaituista vioista ei voida vielä sanoa mitään, sillä niiden tutkimus on vielä niin ikään kesken ja kestää kauemmin.

-Siitä nipusta saadaan tietoa tämän vuoden syksynä, Mononen kertoo.

Vioittuneesta polttoaineesta vapautuu hieman normaalia enemmän radioaktiivisia aineita reaktoriveteen, mutta tästä ei aiheudu vaaraa ympäristölle.

Yleensä rikkoutunut polttoaine-elementti vaihdetaan muun vaihdettavan polttoaineen kanssa ydinvoimaloiden vuosihuoltojen yhteydessä.

Syitä vaurioitumiseen voi olla useita.

Lännen Media on kertonut aiemmin viime lokakuussa, ettei muista ydinvoimaloista ei ole aiemmin raportoitu samanlaisista ongelmista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic