Uutiset

Olkiluodossa jälleen uraanivuoto - ongelmien piti olla jo ohi

Olkiluodon ydinvoimalan ykkösreaktorin uraanivuodot jatkuvat. Teollisuuden voima (TVO) ilmoitti tiistaina, että OL1-reaktori ajetaan alas keskiviikkona, koska reaktorista on saatu viitteitä vaurioituneesta polttoaineesta.

Lännen Media uutisoi viime viikolla (11.10.) vanhan ykkösreaktorin mystisistä uraanivuodoista. Viime vuonna reaktorista löydettiin vioittunutta ydinpolttoainetta kuusi kertaa. Säteilyturvakeskuksen käytönvalvontapäällikkö Niko Mononen kertoi tuolloin, että Olkiluodossa on tehty muutoksia toimintatavoissa ja niiden myötä polttoainesauvoja ei ole enää hajonnut. Nyt näyttää siltä, että muutokset eivät sittenkään ole lopettaneet uraanivuotoja.

Mononen totesi viikko sitten Lännen Medialle, että syytä uraanisauvojen rikkoutumiselle ei ole löydetty. Hän piti kuitenkin epätodennäköisenä, että vika olisi ydinvoimalassa. Viime vuonna hajonneet polttoainesauvat on lähetetty jatkotutkimuksiin Ruotsiin.

Vastaavia polttoainevaurioita on havaittu ainoastaan Olkiluodon ykkösreaktorissa. Se käyttää eri polttoainetta kuin samaan aikaan valmistunut kakkosreaktori. Monosen mukaan missään muussa ydinvoimalassa ei ole raportoitu ongelmia samantyyppisen polttoaineen kanssa.

TVO tiedotti tiistaina, että ykkösreaktorin teho lasketaan 70 prosenttiin keskiviikkoaamuna. Sen jälkeen yksikkö sammutetaan kylmäseisokkiin iltapäivällä. Reaktorin arvioidaan palaavan sähköntuotantoon ensi viikon torstaina.

TVO:n mukaan vioittuneesta polttoaineesta vapautuu jonkin verran radioaktiivisia aineita reaktoriveteen, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa vaaraa ympäristölle.

Säteilyturvakeskus STUK pitää todennäköisenä, että viime vuoden polttoainevuodot aiheuttivat sen, että Olkiluodossa mitattiin viime vuoden aikana poikkeuksellisen korkeita säteilypitoisuuksia. Viime vuonna Olkiluodon ympäristöstä mitattu säteilyannos oli suurin vuoden 1997 jälkeen. Säteilyn määrä pysyi silti hyvin matalana. Säteilyn määrä oli alle yhden prosentin lain sallimasta maksimimäärästä.

Olkiluodon kahden vanhimman ydinvoimalan käyttölupa umpeutuu ensi vuoden lopussa. TVO on hakenut laitoksille uutta käyttölupaa vuoteen 2038 saakka. Ykkösreaktori on aloittanut toimintansa 1978 ja kakkosreaktori kaksi vuotta myöhemmin.

Rakennettaessa niiden elinkaari suunniteltiin 40 vuoden pituiseksi. Jos uusi lupa heltiää, laitokset toimivat ainakin 60-vuotiaiksi.

STUK arvioi parhaillaan lupahakemuksia ja antaa lausuntonsa ensi vuoden alussa. Päätöksen jatkoajasta tekee työ- ja elinkeinoministeriö.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic